Spuštěno DAB vysílání ze Žižkova na plný výkon – dej přečíst rodičům

6. srpen 2015

6. srpen 2015 je významné datum pro rozhlasové vysílání v Česku. Vůbec poprvé byl spuštěn velký vysílač digitální rozhlasové sítě, dokonce na plný výkon.

Každý majitel DAB přijímače díky tomu naladí ve vysoké kvalitě kompletní nabídku stanic Českého rozhlasu, včetně digitálních stanic, jako je Rádio Junior.

Digitální vysílání přinese posluchačům zejména širší programovou nabídku a vyšší kvalitu přenášeného audiosignálu. Jeho významnou výhodou je, že pro posluchače je jeho šíření zdarma. DAB také není závislý na dostupnosti a fungování internetu, který může být například v době krizových situací omezený nebo zcela přerušený. Splňuje tak parametry na široce dostupnou a vysoce spolehlivou informační platformu, a to nejen pro krizové situace a živelné katastrofy.

Nově spuštěná síť s názvem DAB Praha obsahuje na kanálu 12C celkem devět stanic: Radiožurnál, Dvojku, Vltavu, Plus, Radio Wave, Rádio Junior, Jazz, D-Dur a sportovní přenosy na kanálu Sport.

Posluchači, kteří už digitální rádia mají, se k nové síti dostanou tak, že jednoduše spustí automatické ladění. Přijímač programy najde sám. Ty vysílané ze Žižkova rozliší podle označení ČRo – anebo R – před názvem stanice.

Ze Žižkova se vysílá výkonem 20 kW, signál pokrývá celé hlavní město a velkou část Středočeského kraje, hlavně jeho severovýchodní část. Teoreticky signál dosáhne k 17 procentům obyvatel. Díky síle vysílače však není vyloučeno, že bude signál k zachycení i mimo vyznačenou oblast.

Klasická rádia si s digitálním signálem neporadí, zájemci si musí pořídit nový přijímač s podporou standardu DAB+. Nejširší výběr je na internetu, ale připravené jsou i kamenné prodejny. DAB rádia již také bývají instalována do moderních automobilů.

Experimentální digitální vysílání Českého rozhlasu se rozběhne ve 12:57:59

Cílem současného experimentu je ověřit reálné parametry digitálního rozhlasového vysílání pro plánování finálních celoplošných DAB+ sítí. Vysílání probíhá ve III. pásmu, které je pro šíření digitálního rozhlasu optimální a používá se i v ostatních evropských zemích.

Technické parametry experimentálního vysílání:
Typ kódování: DAB+
Kanál: 12C (227.36 MHz)
Výkon ERP: 20 kW
Polarizace: V
Vysílač: Praha město (Mahlerovy sady)

Nadále také pokračuje vysílání digitálních sítí s omezeným výkonem z jiných vysílačů. Do mimopražských lokalit se signál sítě rozšíří do dvou let, a to postupně do Brna (listopad 2016), Ostravy (březen 2017), Plzně (červen 2017) a na hlavní dálniční tahy (prosinec 2017).

Experimentální digitální vysílání Českého rozhlasu se rozběhne ve 12:57:59
autor: Tereza Svobodová
Spustit audio

Pusť si video