Společně na internetu a voyérství dětí na síti

11. listopad 2015

Co mají společné vnoučata a prarodiče při užívání nových technologií? Jaký fenomén děti na internetu uchvacuje a dospělým připadá prapodivný?

Hostem Zory Jandové byl šéfredaktor týdeníku Marketing a média Filip Rožánek, specialista na informační technologie.

Junioři a senioři jsou na internetu důvěřiví

V době nových technologií se setkávají tzv. domorodci a přistěhovalci. Domorodci jsou uživatelé různých chytrých přístrojů, kteří jsou jimi od svého narození obklopeni a přirozenou cestou a více či méně intuitivně je dokážou ovládat. Přistěhovalci jsou všichni ostatní. Nejvíce hendikepovaní se mohou z tohoto úhlu pohledu jevit senioři, protože se s počítači a mobilními technologiemi začali seznamovat v době, kdy nové technologie v naší zemi nebyly samozřejmostí.

Přesto je seniorům i dětem společná jedna vlastnost, která je při užívání počítačů a dalších sofistikovaných přístrojů ohrožuje. „Je to důvěřivost,“ říká šéfredaktor týdeníku Marketing a média Filip Rožánek, který se dlouhodobě zabývá problematikou nových technologií.

Děti jsou stále ještě důvěřivé a naivní a starší lidé zase techniku považují za všeho schopnou a tomu jsou ochotni věřit, jakkoli v jiných směrech jsou podezíraví přespříliš.

Jaká rizika hrozí?

Rozvoj nových technologií sice umožňuje nové formy komunikace, s počítačem nebo s tabletem se dá dělat spousta věcí, ale jak děti, tak i prarodiče i rodiče se často s technologií stačí seznámit jen povrchně,“ říká Filip Rožánek.

Všechny technologie se vyvíjejí nesmírně rychle a toto raketové tempo neumožňuje se s přístroji seznámit intenzivněji. Starší lidé nebo zkrátka jen ti, kteří chytré přístroje ve větší míře nepoužívají, mnohdy ani netuší, jaké funkce přístroje nabízejí. Ačkoli by jim jejich využití v mnoha ohledech mohlo ulehčit, nebo dokonce i zachránit život.

Děti zase netuší, jak snadno jsou zranitelné, kontrolovatelné a sledovatelné. Tím se nemyslí přehled rodičů o jejich chování v kyberprostoru nebo o jejich skutečném pohybu zprostředkovaném pomocí GPS, ale zájem dalších osob dychtivých proniknout do soukromí dětí i teenagerů.

„Děti mají schopnost podchytit nové trendy nebo je na to upozorní spolužáci, kamarádi, vrstevníci a rodičům tak často unikne nějaký risk nebo fenomén, který by mohl být pro ně přínosný a zajímavý – to je ta lepší stránka. Nebo ta horší stránka – mohl by být škodlivý.“

Co když se senioři nechtějí seznámit s novými technologiemi? Mohou být děti prostředníky mezi technikou a těmi tzv. přistěhovalci?

Internet může seniory dostat z izolace. A právě jeho prostřednictvím mohou vnoučata komunikovat se svými prarodiči.

„Určitě je to tak. Tenhle přístup se osvědčuje a dokonce potvrzuje. Protože už zdaleka neplatí, že by se senioři internetu nějak výrazně báli. Spousta seniorů už počítač používá a často tou motivací, proč začít používat internet, jsou právě vnoučata. Zejména když je třeba babička od svých vnoučat daleko,“ potvrzuje Filip Rožánek. Internet je cestou, jak se s vnoučaty spojit nebo je i vidět. „Je to nejsnazší cesta navázání komunikace a zbavení přirozeného ostychu z nových technologií.“

Existují pojistky pro seniory k zablokování některých funkcí tak jako tzv. dětské pojistky?

Mobilní telefony se spoustou funkcí jsou dnes natolik sofistikované a „inteligentní“, že mohou řídit na dálku i kosmickou loď. Není divu, že se senioři bojí toho, že by se mohli dostat k nevhodnému obsahu nebo že by za něco museli platit. Z toho mají pochopitelně strach i rodiče.

Přístroje ovšem nabízejí zjednodušený režim, osekané funkce, resp. možnost jejich zablokování, i displeje s obrovskými ikonami. Senior se jejich používáním osmělí a posune se od psaní esemesek třeba k vyhledávání informací.

„Platí, že když se vyloženě někdo nechce někam sám dostat, tak při běžném surfování na internetu, při běžném procházení, mu tohle nebezpečí nehrozí. Internet není nebezpečné místo, kde by za každým rohem číhalo nějaké nebezpečí. Ale na druhou stranu např. na Facebooku se objevují případy, kdy tu důvěřivost, o které jsme mluvili na začátku, dokážou rafinovaně zneužít podvodníci, kteří se třeba začnou vydávat za vnoučata. A to už je pak větší problém než někam náhodně kliknout. Z náhodného kliknutí se vždycky nějak vymaníte. Ale rafinovaný podvod postavený na nějakém dialogu, ten už je horší,“ varuje Filip Rožánek.

Řešením je naučit seniory bezpečný a jednoduchý způsob, např. komunikace na dálku prostřednictvím služby Skype, tedy telefonický videohovor, který navíc ještě zdarma i do zahraničí, kde mnoho dětí v současnosti studuje nebo cestuje.

Děti jsou rychlé ve vyhledávání, používají chytré zkratky, které technologie nabízejí. Senior nemusí být schopen všechno podchytit. Společná komunikace může být pak jistou výukou trpělivosti a tolerantnosti. Nezanedbatelný je přínos pro komunikaci v širší rodině, kdy se prostřednictvím technologií mohou utužovat vztahy a vznikat pevné mezigenerační mosty.

Dítě je fascinováno, dospělý se nestačí divit

Fenoménem poslední doby je aktivita, která se dá označit s jistou nadsázkou za voyérství. Děti sledují, jak jiní hrají počítačové hry, aniž by se aktivně zapojily. Nebo dokážou několik hodin v kuse fascinovaně koukat na to, jak někdo jiný rozbaluje oblíbená čokoládová vajíčka s překvapením. Vajíčko je rozbaleno, obsah předveden na kameru a následuje rozbalení dalšího vajíčka stejným způsobem, třeba padesát vajíček za sebou. Ostatně rozbalování různých balíčků a dárků má ohromnou sledovanost po celém světě.

Pokud se vaše dítě připojí k podobným aktivitám, nepovažujte je za jediného exota na světě a vězte, že je jedním z mnoha milionů podobně naladěných nadšenců.

autor: Zora Jandová
Spustit audio