Spisovatel Karel May měl fakt hustej život. Teď by oslavil 175 let

25. únor 2017

Geniální spisovatel, bláznivý snílek i zlodějíček. Takový byl Karel May, stvořitel Vinettoua. Bez něj bychom hrdinného indiánského náčelníka neznali. Ani jeho bílého bratra Old Shatterhenda. A to by byla škoda. Jeho romány jedním dechem hltali už naši pradědečkové a prababičky. A když se jeho příběhy zfilmovaly, dobyl si celý svět. Od té doby si všechny děti hrají na indiány, staví si týpí, poskakují kolem totemu a střílí z luku šípy. A vy to děláte určitě taky :-).

Karel May měl 13 sourozenců! Kvůli hladu přišel o zrak a měl i křivici!

Karel May se narodil 25. února 1842 v německé části Krušných hor v městečku Ernstthal. Jeho rodiče byli tak chudí, že si to dneska ani neumíme přestavit. Kvůli nedostatku jídla a vitamínů A a D do svých pěti let neviděl! A dokonce trpěl i křivící, křivily se mu kosti.


Ve škole se učil na jedničku s hvězdičkou

Učení bylo pro Karla Maye brnkačka. Vedle rodné němčiny „šprechtil“ latinsky, anglicky i francouzsky. Hrál na klavír, housle a varhany. Jeho otec se proto rozhodl z něho vychovat vzdělaného muže. Žádná „škola hrou“ to ale nebyla. Syna nutil k mnohahodinovému učení a přepisování knih. Někdy dokonce padaly i rány L


Cože, Karel May kradl?

Ano. Je to tak... Ale kdo ví, nakolik na tom nesl vinu on a nakolik jeho duševní porucha osobnosti. Když studoval na učitele, měl na starost osvětlování třídy svíčkami. Šest si jich schoval do svého kufru. Spolužáci ho ale „práskli“ a Karel byl vyloučen ze školy. Brzy na to byl zatčen za údajnou krádež hodinek svého spolubydlícího. Vysloužil si za to šest týdnů ve vězení mezi těžkými zločinci. Vnímal to jako nespravedlnost a dostal bláznivý nápad na pomstu.

Ukřivděný Karel May se rozhodl stát se zločincem. Jak?

Vydávaje se za doktora Heliga si nechal u krejčího ušít pět kusů šatů. A pak zmizel bez placení… A stejný postup si zopakoval jako učitel Lohse nebo rytec bankovek Hermin. V policejním převleku zabavoval „falešné peníze“. Ukradl sadu kulečníkových koulí, koně, ručník i cigaretové dýmky. Nebo se vydával za bohatého majitele plantáži na ostrově Martinik. A pak ho zase chytli…


Ve vězení začal sepisovat vymyšlené příběhy o indiánech - „májovky“

Logo

Posílal je do časopisů a čtenáři si je zamilovali. Nadšený Karel May se dokonce začal vydávat za skutečného Old Shatterhanda a tvrdil, že jeho příběhy sám prožil… Zbytek života strávil soudními spory. Zemřel dva roky před první světovou válkou v roce 1912. A přestože jeho život byl bouřlivý, jeho příběhy vyzívají k míru a toleranci, jsou láskyplné a neuvěřitelně poutavé. A jestli „májovky“ neznáte, tak si je rozhodně přečtěte. Nebo se mrkněte na jejich zfilmovanou verzi, třeba na Poklad na stříbrném jezeře.



175. výročí Karla Maye oslavíme v sobotním Klubu Rádia Junior s Klárkou.


A věděli jste, že Karel May napsal příběhy o indiánech ještě před tím, než se do Ameriky podíval? Jak je to možné? A v čem se lišily od skutečného života indiánu? To se dozvíte v sobotním Klubu Rádia Junior s názvem „Indiáni a indiánky“. A aby naše oslava měla i sladkou tečku, tak si se studenty oboru cukrář vyrobíme zákusky indiánky. A to bude mňamózní! Těším se na vás. Vaše Klárka Nováková.


Více od 19:00 v živém vysílání Rádia Junior nebo pak v archivu zde.

P.S. Nezapomeňte si zkusit náš indiánský kvíz!

Indián
Spustit audio