Šest věcí, které jste o velrybách určitě nevěděli

15. únor 2017

Myslíte si, že velryby dobře znáte? Exkluzivně vám přinášíme šest věcí, které jste o velrybách jisto jistě nevěděli.

1)      Největší zpozorovaná velryba byla dlouhá přibližně jako dva kamióny a vážila skoro jako 2500 lidí (čili jedno malé město). Ty brďo!

2)      Velryba má stlačitelný hrudník, díky kterému se může ponořit do velkých hloubek. Aspoň, že my taky umíme něco podobného – zatáhnout břicho.

3)      Velryby nepřijímají zvuk jenom zvukovodem, ale i kůží. Je to, jako kdybyste místo ušima poslouchali i svojí rukou nebo nohou. Jak by se dala taková schopnost využít, co myslíte? :-)

4)      Některé velryby umí při jezení zpívat. A my? My umíme sotva mluvit (a i tak nám při tom padá jídlo z pusy). Pfff!

5)      I velryby jezdí na hory. Ale na ty podmořské. Vědci zjistili, že jeden druh velryb zvaný hrboun dlouhoploutvý se při svém tažení na Antarktidu zastaví na několik týdnů u hor a pěkně si tam vegetí. S lyžemi či běžkami ho ale ještě nikdo nevyfotil.

6)      Jednou z nejslavnějších velryb by samec kosatky dravé Keiko. Možná si ho pamatujete z filmu Zachraňte Willyho! Prožil podobný osud jako Willy a právě díky účinkování ve filmu se nakonec dostal na svobodu.

Pokud vás zajímají další velrybí výjimečnosti, pusťte si náš pořad Pro slepičí kvoč, kde si tento a příští týden o velrybách povídáme. Každý den všední od 7:30 nebo v našem archivu. Velrybě zdar!

Audioarchiv pořadu Pro slepičí kvoč

Proč není velryba rybou?

Proč má velryba na hlavě díru?

Proč má velryba placatý ocas?

Proč nemají velryby zuby?

Proč nemá velryba čich?

autor: Hana Lehečková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video