S knižní záložkou mezi auta, náklaďáky a na stavbu

9. listopad 2012

Milí kluci, holčičky a holky, hlásí se vaše knižní záložka.

Dnes vám mávám ze dvou knížek, které vydal Albatros v edici Junior; zrovna tak se jmenuje rozhlasová stanice, kterou posloucháte: Rádio Junior.

Vybrala jsem knížky, pro které platí, že jejich čtenáři objevují svět hrou a po jejich přečtení (nebo i prolistování) můžete klidně říct: Už vím, proč. První knížka (vlastně leporelo ve formě kroužkového sešitu) se jmenuje Auta a náklaďáky, ta druhá Na stavbě.

Uvnitř je víc obrázků než textu, a většinu těch obrázků si můžete otevřít. Tak třeba táta klečí před zablácenou motorkou s kbelíkem čisté vody a hadrem v ruce. Za tu chvilku, než obrázek otevřete, motorka už svítí čistotou a voda je špinavá a táta taky. Kapitola o pár stránek dál se jmenuje Kdo odváží odpadky? Někdy malí kluci říkají, že až vyrostou, budou popeláři. Tak moc se jim líbí popelářské neboli kuka vozy. V knížce Auta a náklaďáky si můžete popelářský vůz otevřít - to je zážitek, co uvidíte uvnitř!

Na stavbě

Nebo se podíváte do kabiny tahače, který převáží těžké kontejnery. Představte si, že řidič má v kabině tahače postel, ledničku, mikrovlnku, a dokonce i televizi. V knížce Na stavbě mě nejvíc baví stránka o tom, co dělá stavební dělník Olda. Můžete nahlédnout do jeho skříně s oblečením, taky do tašky se svačinou, a protože Olda je s ostatními dělníky na stavbě celý den, mají tam jednak maringotku, aby si měli kde odpočinout, ale taky záchod - i ten můžete otevřít...

Příjemné počtení vám přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video