S Janou Rychterovou o skládání a zpívání

25. listopad 2013

Snad všichni kluci a holky mají rádi veselé písničky. A právě ty píše a skládá zpěvačka Jana Rychterová.

Celkem devatenáct jich najdete na novém CD Zpívací písničky a určitě se je snadno naučíte. Tvůrců písniček je hodně, a jak na to jde Jana? Nesedává u klavíru, ale je kdykoliv připravená podchytit nějaký nápad. Melodie nebo texty ji napadají třeba při jízdě na motorce.

Velkou inspirací jsou také děti, které si často samy řeknou, o čem by chtěly zpívat. Takhle vznikly třeba písničky o kopané, o pěti žvejkačkách nebo pohádkách.

Jindy zase Janu Rychterovou pozvali jako kmotru dvou malých levhartích mláďat do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové a tak složila písničku pro levharta.

Jana Rychterová kdysi pracovala jako učitelka a právě tehdy začala skládat písničky pro děti. Její žáci se tak mohli zábavnou formou naučit vyjmenovaná slova nebo pády. Jedno ze svých starších CD Jana také věnovala dopravní výchově.

Kromě písniček pro děti se Jana Rychterová věnuje také humorným šansonům pro dospěláky.

Jako základ používá vážnou muziku, kterou složili třeba Wolfgang Amadeus Mozart nebo Johan Sebastian Bach. Na jejich melodie pak píše současné texty, například o betonu, o chumelenici nebo o loupeži.

Právě tyhle písně Jana Rychterová zpívá s kolegyněmi jako duety, tedy dvojhlasně. To znamená, že každá zpěvačka zpívá jinou melodii a někdy i trochu odlišný text. Zpívat dvojhlasně je velmi těžké, protože zpěvák musí mít nejen dobrý hudební sluch, ale musí se umět dobře soustředit.

A co dělá zpěvačka Jana Rychterová, když třeba uprostřed písničky zapomene text? Zasměje se, omluví se a začne znovu od začátku.

autor: jht
Spustit audio