S čím si děti hrály v dávných časech? Tomu neuvěříte

5. únor 2018

Už před dvěma miliony let měly děti svoje hračky, některé hodně podobné těm, které máte v pokojíčku dnes. Vyřezávaná zvířátka, o něco málo později třeba jojo nebo káča. V 19. století si děti hrály s takovými hračkami, ze kterých by dnes vstávaly rodičům vlasy hrůzou. Byl v nich opravdový oheň, ale i malé nože. Zajímá tě víc? Poslouchej Klub Rádia Junior v úterý 6.2. od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce.

Děti měly hračky od nepaměti. Když se podíváme několik stovek let nazpátek, děti ze šlechtických rodin si hrály s hračkami, které by dětem dneska nikdo nedal. Jen si představte, že by vás mamka nechala vařit ve vašem dětském pokoji v minikuchyňce a pod plotnou by hořel opravdový oheň. Nebo že byste musely přikládat minidřívka do rozžhavené minipece. Holčičky měly opravdové zmenšeniny kuchyněk, a tak bez problémů připravily třeba kaši. Ani kluci nebyli pozadu, rodiče jim svěřovali například samostříl, kterým by si při nevhodném pohybu mohli prostřelit nohu raz dva. A ještě s ním jezdili na koni. Ty bláho! Některé hračky byly tak drahé a vzácné, že si s nimi mohly děti hrát pouze jednou za rok, obvykle o Vánocích. Ještě, že už je ta doba dávno pryč a vy si můžete hrát se svými hračkami každý den, že jo? :-)

Jestli se chceš dozvědět víc, poslouchej úterní Klub Rádia Junior s Romčou Lehmannovou. Hostem bude Alexandra Zvonařová z Jindřichohradeckého muzea. Už teď se můžeš na cokoliv ptát na emailu radiojunior@rozhlas.cz. Poslouchej náš Klub Rádia Junior v úterý 1.2.. od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio