Rotraut Susanne Bernerová: Podzim a Zima

20. září 2013

Knižní záložka doporučuje obrázkové příběhy o Podzimu a Zimě.

Milí kluci, holčičky a holky, už zase na vás ťuká vaše knižní záložka. Dnes jsem si užila ve dvou velkoplošných knihách z nakladatelství Paseka. Napsala a nakreslila je Rotraut Susanne Bernerová a jmenují se Podzim a Zima.

Jsou to takzvané „obrázkové příběhy“, taky by se dalo říci „čtecí obrázky“. Lituju moc, že něco takového neexistovalo v době mého dětství, dokonce ani když byly malé moje dnes už velké děti. Bývala bych uvařila dobrý čaj, posadila si dítě na klín a vůbec by nevadilo, že ještě neumí číst: stránky Podzimu jsou doslova napěchované různými předměty, lidmi i zvířaty v akci, a při každém otevření tam objevíte něco nového, čeho jste si minule nevšimli.

Tak především – na první dvoustraně Podzimu zaujme průřez rodinným domem: máte ho jako na dlani od ulice, co před ním vede, a od zahrady, která ho obklopuje, až po přízemí, první patro, mansardu, střechu a nebe nad domem. Na nebi letí hejno hus, pravděpodobně míří do teplých krajů, a vyhýbají se drakovi. Drak se směje, a kluk, co ho pouští po větru, se směje taky.

Kdo jako první objeví papouška Niko? Tenhle neposeda rád opouští klec a na každé stránce Podzimu se někam schová: už ho vidím, kouká mu jen kousek červené hlavy a zahnutý zobák.

Nápis na plakátě hlásá: „Soutěž dýní v kulturním centru“. Kdo ji uvidí první? Koho? Neptejte se, koho, ptejte se, co – samozřejmě dýni, a tohohle oranžového obra opravdu nepřehlédnete: dědek s bábou mají co dělat, aby ji naložili na vozík; kdoví, jestli se tam ta tlusťoška vejde. Zkuste spočítat, kolik je na první podzimní dvoustraně zvířat: jednak těch opravdových, ale i hraček, včetně svítící ryby v podobě lampiónu.

Až si tenhle první obrázek v leporelu Podzim pořádně prohlédnete, pokuste se určit, co vám připadá nejlegračnější. Možná to bude veverka, co krade z mísy ořechy a přenáší je do své zimní zásobárny, nebo koťata, která si hrají v krabici, nebo možná ten pán, který nakopl krumpáčem vodovodní trubku, a před domem teď mají vodotrysk, který dosahuje až do prvního patra. Ještě je tam ježek s jablíčkem a houby na míse a dětský pokoj s hračkami... a to zdaleka není všechno.

Přičemž do konce knížky zbývá čtrnáct stránek plných podzimu! Pěkně si je užijte, to vám přeje, a za týden se na shledanou těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video