Revoluce jídla

16. červen 2016

Projekt Skutečně zdravá škola, do kterého už se zapojilo přes 150 českých škol a školek, neúnavně pracuje na ozdravení školního stravování. Ministerstvo školství už sice není zcela mrtvým broukem, ale ožívá velmi, velmi pomalu.

Už od září 2015 se čeká na vyhlášku k části školského zákona, která upravuje školní stravování. Měla by konkrétně určit, co může a nemůže být dětem ve školách nabízeno. Kvůli tomuto informačnímu vakuu tak například jídelní automaty směly být celý uplynulý školní rok plněny potravinami, jejichž složení je v rozporu s aktuálními doporučeními Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu.

Potravinářská lobby šlape na brzdu

Vyhláška měla být hotová v únoru a od září začít platit. Došlo ale k posunu. „Vložila se do toho Potravinářská komora a jiné zájmové skupiny, vznesly se stovky připomínek, Potravinářská komora mě označila za nutriteroristu a podařilo se jí na nějakou dobu vyhlášku zablokovat,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a odborná garantka iniciativy Skutečně zdravá škola, PharmDr. Margit Slimáková.

Duchovní matka projektu přesto zůstává optimistkou a věří, že se vyhlášku podaří prosadit. A to i přesto, že si v ní, podle Slimákové, Potravinářská komora prosadila výjimku ohledně programu Mléko do škol. „Zjistilo se, že mléčné výrobky, které se v rámci tohoto státem podporovaného programu doporučují našim dětem, podle současných pravidel Ministerstva zdravotnictví většinou neodpovídají kritériím pro zdravé potraviny,“ říká. Přesto bude pogram Mléko do škol nadále zásobovat české školy. Jeho existence bude ale pravděpodobně dočasná.

Ruší ministerstvo bojkot?

Zdá se, že se některé ledy přece jen hýbou. V září 2014 MŠMT obeslalo zřizovatele českých škol dopisem, ve kterém diplomaticky „nedoporučilo“ se do programu Skutečně zdravá škola zapojit. V květnu 2016 vydalo ministerstvo prohlášení, ve kterém označilo původní dopis za bezpředmětný s tím, že o něm současné vedení ministerstva nevědělo.

„My jsme samozřejmě poděkovali a požádali, aby byl dopis rozeslán stejnou cestou, jako ten původní, tedy na všechny české školy a školky. Ale od té doby je ticho po pěšině, což nás pochopitelně mrzí,“ dodává Margit Slimáková.

V rozhovoru s PharmDr. Margit Slimákovou se ještě dozvíte, jak se natáčel klip Skutečně zdravá škola a co se stalo se zeleninou, která si v něm zahrála.

Spustit audio