Republika slaví 100. narozeniny. Jak jí popřeje Junior?

19. říjen 2018

Před sto lety 28. října 1918 bylo vyhlášeno Československo! A to by bylo, abychom to na Junioru neoslavili. Připravili jsme pro vás hned několik překvapení. Ta přiblíží, jak se Československo „narodilo“, co všechno zažilo, když bylo ještě v plenkách, i jak složité mělo dospívání. Těšit se můžete na krátké rozhlasové hry, sváteční Klub Rádia Junior a další specialitky. Vyzkoušejte si třeba záludný kvíz, který prověří, co všechno o naší zemi víte.

Na co se můžete těšit?

Pátek 26. 10. 2018:
  • Výročí republiky bude tématem ranního (6:00–8:00) a odpoledního (16:00–19:00) vysílání Junioru.

Neděle 28. 10. 2018:

  • 8:00 minutová hra Jsme svobodní
  • 10:00 živý stream Napiš HIT! na YouTube kanále Rádia Junior
  • 11:00 minutová hra Za práva žen
  • 15:00 minutová hra Hledá se hymna
  • 19:00 sváteční Klub Rádia Junior s historičkou Veronikou Válkovou
  • V průběhu celého dne pak ve vysílání zazní deset zajímavostí z historie republiky.

Naladit si nás můžete například zde.

Vyzkoušejte si kvíz 100 let Československa.
Byl prvním prezidentem Československé republiky Karel IV.? Jaký nápis je na prezidentské vlajce? Kolik máme státních symbolů? Zkuste zodpovědět osm otázek a uvidíte, kolik bodů získáte.
Otevřít kvíz.

Téma dne v pátek 26. října
Velké výročí republiky bude naším tématem už v pátek 26. října. V ranním a odpoledním vysílání si připomeneme nejen tyhle kulatiny, ale také částečné znovuotevření Historické budovy Národního muzea. Muzeum totiž o víkendu přivítá první návštěvníky po dlouhé rekonstrukci a otevře se velkou výstavou věnovanou právě Československu.

Poslechněte si speciální minutové hry
V neděli 28. října uslyšíte v našem vysílání v premiéře hned tři tematické minutové hry. Povypráví vám o založení Československa. O čem budou, napoví i jejich názvy. Těšit se můžete na hry: Jsme svobodní (v 8:00), Za práva žen (v 11:00) a Hledá se hymna (v 15:00).

Deset zajímavostí z naší historie
Sto let – to je deset desetiletí. A v každém se odehrálo něco významného. V průběhu celého dne se tak 28. října můžete ve vysílání dozvědět perličky a důležitá fakta z našich dějin, které vybrala historička Veronika Válková. Tak nás nezapomeňte poslouchat.

Sváteční Klub Rádia Junior
V nedělním Klubu Rádia Junior se budeme 28. října od 19:00 také věnovat stoletému výročí republiky. Hostem bude historička a spisovatelka Veronika Válková, kterou dějiny opravdu hodně baví. Dozvíte se, kterému období se říká „první republika“ a proč nevznikla česká, ale rovnou Československá republika. Co tomu všechno předcházelo? Co se dělo po první světové válce? A uměli všichni Češi mluvit česky? Nejen o tom si bude Veronika povídat s moderátorkou Janou Rychterovou.

Napiš HIT! 100 let Republiky
Vilém a Zdeněk se na vás 28. října od 10:00 těší na YouTube kanále Rádia Junior. Opět pro vás připraví živý stream, během kterého spolu složíte písničku. Tentokrát ji samozřejmě věnujeme naší republice. Jen na vás záleží, jaká slova v písničce zazní. Svoje nápady totiž klukům můžete posílat přes YouTube chat. Tak je v tom nenechte!

Ještě ti to nestačí? Tak se podívej, co k výročí připravují ostatní stanice Českého rozhlasu.


Je toho zkrátka spousta a už se moc těšíme! Republice zdar!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video