Řekni mi, kolik?

1. červenec 2016

Další ze série oblíbených encyklopedií pro zvídavé děti odpovídá na 212 všetečných otázek – tentokrát na téma „kolik čeho je“.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

První červenec – to je jeden z nejkrásnějších dnů v roce, protože právě začínají takřka nekonečné letní prázdniny. Žádné vstávání do sychravé tmy, žádné nervy s úkoly a jinými školními povinnostmi. Našim dětem laskavá paní učitelka řekla: „Mohly byste si trochu číst, což má svoji výhodu: jednak díky tomu začnete číst skoro bez koktání, a navíc se leccos dozvíte“. Ta hodná paní učitelka sáhla do stolku a každé dítě z 2. A dostalo knížku. Úplně novou knížku!

A naše děti jsou dvě, neboli dvojčata, dostala sice jednu knížku dohromady, ale ta byla ze všech největší. Po rozbalení vypadala jako kruhový sešit, bylo v ní hrozně moc obrázků a byla rozdělená na kapitoly, které si můžete najít díky barevným zarážkám, třeba: Zvířata, Lidské tělo, Příroda a podobně. Kniha se jmenuje Řekni mi, kolik?, vydal ji Knižní klub a přináší odpovědi na víc než dvě stě otázek, na které se ptají všechny děti, a stane se, že ani tatínek, pan inženýr, nebo tetička, paní docentka, neumějí odpovědět. A abych nezapomněla, na konci téhle zajímavé knížky je několik stránek se samolepkami a taky rada, kam s nimi.

Pojďte, zkusíme si to: Kolik nohou má stonožka? To dá rozum, že sto nohou sotva. Jenže… Jenže! Rekord drží stonožka, která měří pouze 3 až 5 centimetrů a ta může mít až 750 nohou! Znáte písničku, kde se zpívá: Na každou totiž nožku má ponožku, v botě vložku, a když je bláta jen trošku, prošoupe rohožku? Pokud byste takovou mnohonožku chtěli potkat, museli byste se za ní vydat až do lesů Kalifornie.

Víte, že chobotnice má tři srdce? Že pštrosí vejce váží asi jako 30 vajec slepičích? Že hlemýžď může mít až 25 tisíc zubů? A víte, jak se jmenuje největší evropský ostrov? Díky knížce Řekni mi, kolik? se tohle všechno dozvíte. Můžete se vsadit třeba o zmrzlinu, jak je to s tím největším ostrovem v Evropě. Že jste to vy, napovím vám, že se jmenuje Velká Británie. Dalšími v pořadí jsou Island a Irsko.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio