Regiony

16. květen 2014

Teď posloucháte Rádio Junior, ale až trochu poporostete, třeba zatoužíte po něčem „víc dospěláckém“. Proto vám v rubrice Zapiš si to za uši představujeme naše sesterské stanice Českého rozhlasu – takové starší kamarádky Rádia Junior. Dnes to ale bude celá skupina stanic. Představíme vám totiž Regionální vysílání.

Víte, kolik krajů má Česká republika? Tedy na kolik dílků je ten náš stát rozdělený? Správná odpověď je: 14. A víte, kolik má Český rozhlas regionálních stanic? Taky 14. Jednoduchou úvahou z toho vyplývá co? No jasně, že v každém kraji najdete jedno studio.
Regionální stanice Českého rozhlasu vysílají hlavně o věcech, které se týkají vašeho nejbližšího okolí. A to včetně dopravy a počasí. Pokud tedy například bydlíte v Brně, asi vás tolik nezajímá, že v Praze mají zrovna slunečno, ale chcete vědět, jestli to bude na koupání také v brněnské přehradě. Zkrátka Český rozhlas vám může být blíž, než si myslíte.

Máte pochybnosti? Tak si zkuste někdy s rodiči napsat nebo zavolat právě do vašeho regionálního rádia o písničku na přání.

Co vlastně máte rádi za hudební žánr? Aha – žánr – co to je, viďte? No to je celkem jednoduché. Také by se dalo říct druh hudby. Je to stejné, jako když řeknu, co máte rádi za druh ovoce. Hned byste mi asi odpověděli: jablka, hrušky, švestky, jahody…No a hudba má také svoje druhy, kterým říkáme žánry. Může to být pop, ale také folk, coutry nebo dechovka.

Všechny tyhle hudební žánry uslyšíte i ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu. Představte si vaše rádio jako velkou mísu s ovocem, ze které si můžete vybrat, co vám nejvíc chutná.

To platí nejenom o hudbě, ale i o programu. Na své stanici najdete v pravidelných časech rady pro kutily, zahrádkáře i kuchaře nadšence.
Poznáte zajímavá místa České republiky a poslechnete si rozhovory s lidmi, které dobře znáte, protože bydlí třeba ve vedlejším městě nebo vesnici.

A na závěr si ještě uděláme prezenčku: To víte co je, ne? Přece, když jedete na výlet a paní učitelka čte vaše jména a chce, abyste na hlas potvrdili, že jste na svém sedadle v autobuse. Takže pozor je tady prosím vás: Český rozhlas Brno (zde), České Budějovice (tady), Hradec Králové (zde), Karlovy Vary, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Regina, Region – střední Čechy, Region – Vysočina, Sever, Sever - Liberec.
Bezva, tak jsme všichni a můžeme vyrazit směr posluchači vašeho kraje.

A vy si najděte to svoje rádio, jděte se tam třeba podívat na den otevřených dveří.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video