Půjde, nebo nepůjde už do školy?

14. leden 2016

Toť otázka, kterou možná teď řeší hodně z vás. V lednu totiž probíhají zápisy na většině základních škol. Někteří rodiče si stále lámou hlavu nad tím, zda své dítko do první třídy ZŠ v září poslat, nebo ho raději nechat ještě rok ve školce.

O zápisech do základních škol si v pořadu Atrium povídala Petra Lazáková s psycholožkou z Pedagogicko-psychologické poradny Pavlou Pickovou.

Zbystřit by teď měli především ti, kteří mají dítě, kterému bude před začátkem školního roku (tedy v září 2016) 6 let. Právě tyto děti by se měly v těchto dnech zúčastnit zápisu.

Leden = zápisy

Školy zápis vypisují obvykle na 2 lednové dny. Většina ZŠ také nabízí další náhradní termín v jiném měsíci. Pokud se ale nemůžete dostavit ani v náhradním termínu (jste nemocní nebo žijete v zahraničí atd.), můžete se určitě s vedením školy dohodnout na individuálním termínu.

Jak to při zápisu vypadá?

Zápisy jsou velmi různorodé. Stále častěji se ve školách setkáte s hravou formu zápisu. Pro děti si třeba přijde maskot školy a provádí ho jednotlivými třídami. Tam pak budoucí prvňáček plní úkoly. Ať už se mu je podaří zvládnout nebo ne, dostává nějaký dáreček – často je to něco, co vyrobili starší žáci ZŠ. Děti by u zápisu měly prokázat opravdu jen základní schopnosti a znalosti:

- umět držet tužku
- poznávat barvy
- rozpoznat pár čísel a písmenek
- vědět co je menší/větší
- pamatovat si jednoduchou říkanku
- umět se chvíli soustředit na zadaný úkol

Odklad ano nebo ne?

Zápis do první třídy základních škol

Důležité je, že k zápisu musejí opravdu všechny děti – i ty, u kterých si jsme jisti, že v září do školy nenastoupí. Jinými slovy – že budou mít odklad. Odložení školní docházky musí potvrdit psycholog z Pedagogicko-psychologické poradny. Vyplněný formulář byste měli do školy přinést do 31. 5. 2016.

Hodně rodičů si neví rady, zda odklad dát nebo ne. Podle Pavly Pickové je dobré jít se poradit s psychologem, řídit se svým instinktem a několika dalšími indiciemi:

- Věk dítěte – Pokud jde o děti (zejména chlapce) narozené v červenci nebo v srpnu, vždy je třeba si uvědomit, že budou nejmladší ve třídě.
- Zdraví dítěte – Pokud má dítě slabší imunitu, často postonává, je dobré mu dát ještě rok ve školce, aby se mělo šanci srovnat a ve škole tolik nechybělo.
- Emocionální zralost – Pokud je dítě ještě hodně fixované na rodiče, je hravé, měli bychom jeho nástup do školy zvážit.
- Pracovní činnost dítěte – Dokáže se dítě soustředit na zadaný úkol?, dělá ho tak, jak je mu řečeno? I toho bychom si měli u budoucího prvňáčka všímat.
- Paměť dítěte – Dokáže si dítě zapamatovat krátké básničky nebo písničky? Zapamatuje si pár čísel a písmenek?

Nejdůležitější je váš pocit!

Psycholožka Pavla Picková ale dodává, že až se budete rozhodovat, zda dceru nebo syna do první třídy opravdu zapsat, dejte prostě na svůj pocit.

Jako rodič určitě víte, co je pro vaše dítě nejlepší!! Rádio Junior přeje všem budoucím prvňáčkům hodně štěstí a vám rodičům pevné nervy! :-)

autor: pma
Spustit audio