Průvodce životem aneb Malý rádce pro tápající teenagery

20. prosinec 2013

Co si počít s šílenými rodiči a jak se zbavit škytavky? Nechte si poradit od toho nejpovolanějšího – Barta Simpsona.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu se hlásí vaše Knižní záložka, celá umolousaná od vanilkových rohlíčků a voňavá od perníčků, ale pozor, takhle ke knížkám nesmím ani na dostřel, musím se pořádně vytřepat a utřít... a co to tady... vlastně KDO to tady na mě kulí oči z té zelené obálky?

Na hlavě žlutého ježka, na sobě modré triko a čuchá k červené kytce. Kdo z vás poznal, že je to Bart Simpson, má první cenu. Je to knížka a jmenuje se Průvodce životem aneb Malý rádce pro tápající teenagery, napsal Matt Groening, přeložila Věra Petrášová a vydala Jota.

Opatrně otevírám, protože od takovéhle knihy, kde v rejstříku (třeba pod Š) čteme: šílenství rodičů, šílený vědec, škytavka – léčba, špekounova modlitba, špína za nehty, šunka boží – prostě od takové knížky může člověk, a což teprve záložka, očekávat všechno.

Teď mě napadlo: určitě vás zajímá, jak se léčí škytavka. Než zakráká můj příruční havran, zavrtám se na stránku 36, kde je dvacet způsobů, jak se, podle doktora Barta, zaručeně zbavit škytavky. Třeba: Dej si lokty do pusy a vydrž tak 30 minut. Obrať kapsy naruby. Pokud to nefunguje, obrať kapsy naruby někomu jinýmu.

Dobrá je taky vánoční kapitola a Úžasný svět netvorů. Pozor – netvorů podle Barta Simpsona je jednačtyřicet. Například: smrtící kudlanka, patnáctimetrová žena, veselý zelený obr, největší burák na světě, pan Hyde, čelisti, hrabě Dracula, vodní had s mořskou nemocí, tasmánský čert.

Na rozloučenou prozradím Bartův univerzální zákon: Co letí nahoru, kámo... (chvíle napětí!) takže znovu: Co letí nahoru, musí spadnout dolů!

Jo, a Dauphin vydal Krkonošské koledy, jak je sebral, sepsal a notami vybavil pan učitel Josef Horák.

Běžím s radostí, s velkou rychlostí, mezi vás.
Narodil se nám dnes o půlnoci král Pán náš.

Mějte se předvánočně, to vám přeje vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video