Prozkoumej s námi slova z pohádek

11. září 2014

Možná se ti už taky stalo, že jsi nerozuměl/a nějakému slovu z pohádky. Šárka Fenyková to zažila, když si četla knížku o Rumcajsovi, a tak se rozhodla, že se některým slovům z téhle pohádky podívá na zoubek.

Tak schválně. Víš, co je to jarmárka, kdo je to rychtář a co jsou to štruple? Že ne? Poslechni si Zapiš si to za uši.

Jarmárka: tak říkaly naše praprababičky a prapradědečci skříňce s policemi, která se zavírala dvěma dveřmi. Lidé si do ní ukládali všechno možné, od nádobí a potravin až po látky a nářadí.

Rychtář: byl dlouho totéž co starosta. Byl to člověk, kterého si nezvolili občané města, ale král. Téhle funkci se jednu dobu říkalo královský rychtář. Úkolem královského rychtáře bylo hájit zájmy panovníka. Zkus si rychtáře představit jako nějakého královského špióna.

Štruple: štruple jsou bohatě zdobené pruhy látky – sametu, brokátu, saténu, které doplňovaly lidový kroj. A štruple na botách? To jsou poutka, za která se bota chytá, při nazouvání.

Výstava krojů z Čech, Moravy a Slezska

Lorňon: jsou vlastně brýle. Nenasazovaly se ale na hlavu jako dnes, nedržely za ušima, ale byly připevněny na rukojeti, jednoduše řečeno na tyčce, kterou musel majitel držet v ruce.

Logo

Kazajka: Kazajka je část oblečení. Dnes bychom řekli, že je to takové vyšívané sako nebo kabátek. U lidových krojů jsou kazajky většinou z látky pěkně zdobené květinovými motivy. Rumcajs měl ale kordofánskou kazajku, a ta nebyla z látky, ale z jemné, červeně nabarvené kůže.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video