Proč bychom měli jíst ryby alespoň jednou týdně?

Že máme jíst ryby, to už jste určitě slyšeli. Ale víte proč?

Ryby, hlavně ty mořské, totiž obsahují omega 3 mastné kyseliny. To zní skoro jako nějaké zaklínadlo, viďte. Ale nebojte se jich, jsou to látky, které tělu pomáhají třeba udržovat zdravé srdíčko a prospívají i našemu mozku, zvlášť u vás dětí.

A teď si představte, že vědci z Jihočeské univerzity vymysleli krmení pro české kapry, kteří jsou po takové stravě plní těchto omega 3 mastných kyselin, takže jejich maso je stejně zdravé, jako to maso mořských ryb.

Rybí řízek (ilustrační foto).

Možná jste měli takového zdravějšího kapra ke štědrovečerní večeři. Chutnal vám? Tak ho do svého jídelníčku, stejně jako další mořské i sladkovodní ryby zařazujte pravidelně. Stačí, když se toho nebudete bát, a máte-li na výběr ve školní jídelně, občas si ho dáte, třeba místo jinak velmi oblíbených špaget. Rybu bychom totiž měli jíst alespoň jednou týdně.

A to si prosím zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video