Proč a koho vlastně lidé jdou volit?

25. říjen 2013

Dnes vám mnohým končí vyučování dřív, protože z vašich tříd se stanou volební místnosti. Zasedne do nich volební komise, uprostřed vaší třídy bude zapečetěná volební urna a po stranách zástěny, za které budou voliči chodit vybírat ten jeden jediný volební lístek, který vloží do obálky a pak hodí do urny.

Jak probíhají volby, tedy víme, ale dnes si ještě řekneme něco víc o tom, proč a koho vlastně lidé jdou volit.

V parlamentních volbách neboli ve volbách do poslanecké sněmovny volí lidé své zástupce do dolní komory parlamentu. My už víme, že není komora jako komora.

Komora v parlamentu neoznačuje žádné místo, kde by se skladovaly potraviny nebo kola či lyže, ale skupinu lidí, kteří navrhují a schvalují zákony.

Těmhle lidem se říká poslanci a v poslanecké sněmovně jich sedí 200. Zastupují různé politické strany a hnutí, právě podle toho, jak je lidé zvolí ve volbách.

Je to stejné, jako když volíte nějakou studentskou radu ve škole. Také si vybíráte kluky a holky, o kterých si myslíte, že vás budou nejlépe zastupovat. Třeba se vám na nich líbí, že jsou výřeční a dokážou slušně a přitom důrazně prosadit nějaký názor.

I dospělí lidé ve volbách do poslanecké sněmovny volí stranu nebo její kandidáty, kterým věří, že za ně budou nejlépe mluvit.

Na to může mít máma úplně jiný názor než váš táta a je to v pořádku, protože volby v České republice jsou svobodné. To znamená, že se nikdo nemusí bát mít svůj názor.

Těch 200 poslanců se volí na 4 roky. A ještě je důležité říct, že předseda strany, která ve volbách dostane nejvíc hlasů, bývá většinou panem prezidentem jmenován premiérem a musí sestavit novou vládu.

Ale o tom až zase někdy příště. Protože na zapsání za uši toho dnes bylo celkem dost.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video