Přečtěte si Vzpouru mozků

31. květen 2013

Knižní záložka se tentokrát dostala do vesmíru mezi roboty.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Dnes to se mnou pořádně hází, protože mávám z hvězdoletu Prométheus; napínavý příběh jeho statečné posádky, která na konci své desáté výpravy osvobodí Zemi od nadvlády vzbouřených robotů, popsal Václav Šorel ve Vzpouře mozků.

"To, co lidé v různých částech světa nalezli, mnohonásobně předčilo i ty nejhorší obavy," píše autor. "Krajina byla pouští bez života, řeky jedovaté, všude se nacházely zbytky staveb nebo zrezivělé pozůstatky robotů, létajících talířů či bojových vozidel. Lidé museli krajinu vyčistit. Zbavit ji jedů a další ekologické zátěže. Z Evropy bylo nutné přepravit nekontaminovanou půdu k obnovení flóry a později i fauny. Naštěstí neměla Světová rada nouzi o dobrovolníky..." a tak dále.

Schválně se zkuste zeptat tatínka, popřípadě dědečka, co se mu vybaví, když se řekne "ábíčko". ABC, vyhledávaný časopis pro mladé techniky a přírodovědce, u nás vycházel od začátku roku 1957 a sehnat ho byl malý zázrak. (Mimochodem ABC vychází stále, ale dnes už se dá běžně koupit.) V roce 1977, tedy před třiceti šesti lety, se zájem o "ábíčko" ještě zvýšil, protože uvádělo senzační komiks Vzpoura mozků. Autory byli dva kolegové z letňanské Avie: spisovatel Václav Šorel a kreslíř František Kobík.

A Václav Šorel se teď rozhodl ze svého veleúspěšného komiksu udělat knížku. Román Vzpoura mozků vychází v nakladatelství XYZ, samozřejmě s ilustracemi Františka Kobíka. Děj začíná na palubě hvězdoletu Prométheus tisící osmý den letu. "Tváře astronautů v hibernačním sále začaly růžovět; posádka se probouzela k životu..." Kolegyně Eva pro ně má špatnou zprávu: "Informovala jsem Zemi o našem návratu, ale Země mlčí. Ticho, které následovalo, by se dalo krájet..."
A jak to bylo dál? To si můžete přečíst na dalších dvou stech šedesáti stranách Vzpoury mozků od Václava Šorela, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video