Přečtěte si Kokrhací hodiny

23. listopad 2012

Milí kluci, holčičky a holky, hlásí se vaše knižní záložka. Tady by mělo přijít zakokrhání, protože knížka, z které dnes mávám, se jmenuje Kokrhací hodiny.

Pohádkové Kokrhací hodiny vydal Portál s obrázky Hany Pavlátové a napsal je Ivan Klíma, už pěkných pár let nejpřekládanější český spisovatel, který umí psát stejně dobře pro dospělé čtenáře i pro děti. První kapitola začíná takhle: "Jsem reportér, který hledá, kde je někdo zajímavý, anebo něco zajímavého; všeho nechám, hned tam spěchám, abych o tom napsal či natočil film do televize nebo nahrál něco pro rozhlas."

V téhle knížce se reportér vydal do země Pohádsko; jezdí se tam hodně na kolech a na koloběžkách a autem se nesmí na silnici, co vede lesem, aby se neplašila zvěř a nekazil vzduch. Po lesních silnicích smějí řidiči své vozy jen postrkávat...

Kolem silnic nevisí reklamy, protože v Pohádsku je zakázáno lhát. Asi byste chtěli vědět, jaké jsou tam školy. Ty jsou v Pohádsku opravdu pohádkové. Každé ráno se koná nástup v chodbě před ředitelnou a žáci si vybírají z vyučovacích předmětů. Každý den mají nejméně dvě hodiny tělocviku, zatímco na počty a mateřský jazyk se ve většině tříd nedostane. Stává se, že učitelky matematiky a jiných neoblíbených předmětů se rozpláčou a prosí žáky, aby si je také aspoň jednou za měsíc vybrali.
Takhle a ještě různě jinak to chodí v Pohádsku, jak o tom píší Kokrhací hodiny od Ivana Klímy.

Příjemné počtení vám přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video