Přečtěte si knížky To je New York

9. leden 2015

Průvodce po New Yorku vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Tak co škola, nespadla přes Vánoce? Kolik už jste stihli ztratit rukavic? A co čepice? Havran mě napomíná, abych nebyla protivná a radši hupsla do té velké knihy přede mnou.

Napsal a namaloval ji Miroslav Šašek v roce 1960 (pan Šašek žil tehdy v zahraničí). Tahle kniha, To je New York se jmenuje, vyšla česky poprvé až koncem loňského roku. V Baobabu.

Patří mezi osmnáct autorských ilustrovaných průvodců po městech a státech světa, které vznikaly od roku 1959 (To je Paříž, To je Londýn) až do roku 1974 (To je Austrálie, To je historická Británie). A autorská kniha je taková, kterou jeden autor, v tomto případě Miroslav Šašek, jak napsal, tak ilustroval.

Kniha To je New York začíná hodně zajímavou zprávou: „V létě 1626 koupil Holanďan Peter Minuit od indiánů ostrov Manhattan za zboží v hodnotě… dvaceti čtyř dolarů. Byl to nejvýhodnější obchod v dějinách Ameriky. Obchodníci tvrdí, že dnes by musel přidat… osm miliard dolarů.

Hned na příští stránce autor vysvětlí proč: New York je největší město na severní polokouli a je plný těch největších věcí. Jsou tam: největší budovy, největší auta a taky největší dopravní zácpy světa. Nejdelší síť ulic (měří 9 300 kilometrů). Největší nedělní noviny. Největší dáma světa, jménem Socha Svobody. Od ucha k uchu měří tři metry. V létě je v New Yorku největší vedro. V Americkém přírodovědném muzeu mají největšího masožravce – tyranosaura. Po Central Parku se prohánějí chlupaté maxiveverky a loudí buráky. Ty se dají koupit v automatech, skoro jako všechno. Je tam spousta divadel a galerií a muzeí. A stadionů. A hrozně moc obchodů, kde se dá koupit všechno možné. I nemožné. A v Baobabu nezapomněli na poslední stránku dopsat, co všechno se v New Yorku od roku 1960 do dneška změnilo.

Nezapomeňte: Miroslav Šašek, To je New York.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video