Přečtěte si knížky Pohoršovna a Malé strašidýlko

12. prosinec 2014

Tak trochu strašidelné knížky vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Možná jste si všimli, že pěkné knížky pro děti a mládež, jak se jim ouředně říká, u nás vycházejí celoročně, tj. od začátku ledna do konce prosince. Ale největší vodopád knih přece jen dopadá na pulty knihkupectví v této předvánoční době a Ježíškovi pomocníci mají co dělat, aby je odtamtud včas přemístili pod vaše vánoční stromy, stromky, popřípadě stromečky.

Naše babička, když jsem byla malá, nestrojila stromek, měla ve váze jen pěkně ozdobenou kytku z jehličí. V pokoji to vonělo Vánocemi a pod vázou vždycky leželo několik knížek. Dost řečí a chutě do díla: dílem nás, záložek, jsou jak známo knížky. Odjakživa říkám, že když někdo umí psát dobře pro velké, dokáže to i pro malé. Jako třeba paní spisovatelka Daniela Fischerová. Mladá fronta vydala její knížku Pohoršovna.

Pokud víte, co je polepšovna, pochopíte ihned, kdo patří do pohoršovny. Jenže! Jenže dnes už se zlobivé děti neposílají do polepšovny, nýbrž do diagnostického ústavu. Kdo to vymyslel, patří do polepšovny. Kdežto do té naší pohoršovny chodí banda neřádů a zmetků, kteří odmítají zlobit, vyvádět a ke vší hrůze je baví učit se. Nebo, ó hrůzo, číst knížky!

V pohoršovně je učí Zloberta Škudibertová a její mužík Tvrd Škudibert, a ještě je tam asi sedm trpajdobříků (žádní trpajzlíci), a ti trapajdobříci poťouchle páchají dobro. Obrázky ke knížce Pohoršovna nakreslila Jitka Petrová.

„Na hradě Soví skála už odpradávna přebývalo malé strašidýlko,“ tak začíná slavná kniha od Otfrieda Preusslera Malé strašidýlko. Možná znáte jeho pohádky o Malé čarodějnici, býval to moc pěkný večerníček. Malé strašidýlko vydala Grada s ilustracemi F.J.Trippa – a jestli chcete vědět, jak to dopadlo v prvním i druhém případě, ponořte se do těch bezvadných knížek. A neužírejte cukroví!

To vám přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video