Přečtěte si knížky Pohádka o Opuštěněti a Lea a R

25. prosinec 2015

Pohádkové knížky vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Tak co, nebolí vás bříško po všech těch vánočních dobrotách? Jestlipak jste našli pod stromečkem aspoň jednu knížku? Aspoň jednu, nebo dvě, budou dobré obě dvě!

Možná jste si všimli, že jakmile vyprávím o nějaké knížce, nezapomenu jmenovat jejího autora, popřípadě autorku, ilustrátora, popřípadě ilustrátorku a taky nakladatele, to jest toho, kdo knížku vydal. Máme velké nakladatelské domy, jako je třeba Albatros. Pak nakladatelství středně velká, jako je Baobab, Meander, ještě leckdo a potom je tu nejmenší a nejmladší dětské nakladatelství, které se vylíhlo z vůle Františka Havlůje přede dvěma roky a jmenuje se Běžíliška. Pozor, píše se jako jedno slovo: Běžíliška!

Liška měla nejdřív pytel plný zázvoru, ale teď už jí v něm místo zázvoru šustí knihy, jedna pěknější než druhá. Nevím, jak se stalo, že jsem našla v rozhlase na stole pět malých knížek z malého nakladatelství Běžíliška. Na zadní straně čtu: Mikroliška je edice toho nejmenšího pro nejmenší od neopomenutelných domácích spisovatelů a výtvarníků. Kapesní vydání se hodí na cesty, do čekáren, autobusů i vzducholodí.

Pohádka o Opuštěněti (od Robina Krále a Nikoly Logosové) začíná takhle: Táta kouká jako cizí. Co to vidí v televizi? Chudák štěně Opuštěně! Vezmem si ho ještě dnes, než z něj bude Opupes! Končím malou nápovědou: dopadlo to dobře, jak jinak taky.

Hned vedle leží knížka Lea a R (od Jany Klimentové a Andrey Tachezy). Všichni máme dvě babičky, to dá rozum. Jednou takhle dopoledne seděly obě babičky v Ďáblicích, pily kafíčko a vyhledávaly v krabici kousky lega. Lea stavěla podle návodu velkou loď. Pokaždé, když otočila stránku návodu, řekla třeba: Třikrát kolečko, dvakrát kostičku se dvěma a jednu, počkejte… A začala počítat ty čudlíky na kostičkách, na které se zaklapne další kostička.To je začátek, ale už na další stránce to začne. Začne to rrrachotit a drrrnčet – a dál si to užijte sami v knížce Lea a R.

To vám přeje a na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video