Přečtěte si knížky O Snížkovi a Česká zima – Lidová říkadla a písničky

11. prosinec 2015

Domácí encyklopedii seriózních i groteskních návrhů vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Ráno jsem přišla do rozhlasové práce, odemkla dveře naší redakce, šťouchla do nich a… a ty dveře nešly otevřít, jen malý kousek. Jako pro jezinku, která slibovala Smolíčkovi: Jen dva prstíčky tam strčíme, hned zase půjdeme, ale sliby chyby, jak známo. Prostě strkám do dveří, posouvají se jen neochotně a pomalu, škvírka se pootevírá a já zjišťuju, že za dveřmi do redakce je nějaká překážka, která mě nechce pustit dovnitř.

Vtom šel kolem kolega, zvaný silný Pepa, do dveří se opřel a tak jsem zjistila, že zmíněnou překážkou byl balík. Nejspíš si umíte domyslet, že balíky, které chodí na adresu knižní záložky, jsou plné… čeho asi? Kdo to ví? Nehlaste se všichni; já vím, že víte, že jsou plné knih, knížek a občas i knížtiček.

Na balíku, o kterém vám vyprávím, bylo napsáno: odesílá Albatros. Albatros je naše největší nakladatelství, které vydává knihy pro děti a mládež: od mrňat, co ještě neumějí číst a knížky doslova žerou, neboli strkají do pusy a ožižlávají, až po maturanty. A taky pohádky, které rádi čtou všichni: jak se říká od pěti do sto pěti let.

První knížka v balíku z Albatrosu je určena dětem od dvou let. Napsal Ondřej Hník, ilustrovala Markéta Šmalcová a knížka se jmenuje O Snížkovi. Od začátku do konce v ní padá na svět sníh. Tichý sníh. „Když vločky padají tichou tmou,snížek se objeví najednou.“ Už aby to bylo.

Fragment v nakladatelství Albatros nabízí velkou knihu Josefa Lady Česká zima – Lidová říkadla a písničky – pět těch celostránkových obrázků si můžete vyloupat v podobě puzzle. Jako ten, u kterého je říkadlo:
Zima, zima už je tady,
radosti je plno všady.
Postavíme sněhuláky,
baculaté pajduláky.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video