Přečtěte si knížky Méďa, Jezevec Chrujda točí film a Mistr sportu skáče z dortu

21. listopad 2014

Rozverné říkanky, průpovídky a písničky vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Nedávno jsem se potěšila několika knížkami z nakladatelství Meander, co vydává bezvadné, občas hodně netradiční knížky pro děti. S chutí si je prohlídnou a pak přečtou taky rodiče.

Nesmrtelný Méďa od Kristýny Täubelové je autorská knížka (to znamená, že jedna autorka ji napsala i ilustrovala) o plyšovém medvídkovi, který byl nejdříve nový a voňavý a seděl ve výloze hračkářství, kam se na něj chodila dívat jedna holčička. Čím častěji se na méďu dívala, tím víc ho chtěla. Ale ty konce.

Knížka od Petra Stančíka s obrázky Lucie Dvořákové (taky z Meandru) se jmenuje Jezevec Chrujda točí film. Chrujda byl nejdříve vážený podzemní stavitel, jehož radostný život skončil, jakmile se v lese objevil papoušek, který uletěl z klece. Ve městě. Napínavý příběh s moc pěknými obrázky – víc neprozradím.

Na konec si nechávám hotovou bombu z Meandru: skvělou knížku Mistr sportu skáče z dortu. Na titulní straně vidíme zmíněného mistra sportu těsně po výkonu a čteme: Říkadla, básničky a jiné srandičky z lidového humoru vybral Jan Nejedlý, ilustroval Jaromír Plachý. Oběma těm pánům, jakož i paní nakladatelce Ivě Pecháčkové, mávám celým svým záložkovým tělem a protože je dnes, v pátek jednadvacátého listopadu, Světový den pozdravů, zdravím je uctivě Má poklona i legračně Těpic, kolik máš čepic?

Knížka Mistr sportu skáče z dortu je totiž plná rozverných průpovídek, škádlivek, říkadel, písniček, rozpočítadel a jiných rošťáren. Chcete několik příkladů? Tady jsou: Račte vstoupit do mé boudy, podívat se na velbloudy…Dobrý den, dobrý den, bába letí komínem…Hurá, hurá, pejsek čurá…Tak to vidíš, jak mě šidíš…Tady si sedni, ani se nehni! Já mám doma pejska, čumák se mu blejská. Na hrobě seděla příšera, cvakala zubama do šera… a tak dále, a tomu podobně. Tak se mějte hezky a kupte si švestky.

To vám přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video