Přečtěte si knížky Jak funguje svět; Podívej se pod obrázek, co se skrývá v lidském těle a Co se děje s odpadem

3. říjen 2014

Knižní záložka má pro vás příiv dalších nových knížek.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás knižní záložka.

Jak se máte? Já se mám bezvadně. A rovnou vysvětlím proč.

Na mou rozhlasovou adresu došla krabice, odesílatel nakladatelství Svojtka. A v krabici několik pěkných dětských knih, což je pro mlsnou záložku, jako jsem já, hotová lahůdka. Něco jako pro vás třeba zmrzlinový pohár, řízek s bramborovou kaší, hodně tenké palačinky a podobně.

Vybírám první tři knížky: všechny mají předobraz v britském vydání, jsou bohatě ilustrované a dětské čtenáře, jak dobře vím, na nich nejvíce lákají otvírací okénka. Listujete, prohlížíte si obrázky, otvíráte okénka a přitom se leccos dozvíte. Vezměme knihu Jak funguje svět.

První kapitola se jmenuje Nebeská tělesa. Na povrchu bledého Měsíce křepčí pět astronautů a jeden malý kluk, to bude Malý princ. Pod tím věta: „Měsíc nám při svém oběhu kolem Země nastavuje stále stejnou stranu.“ Odklopím obrázek – a co vidím? No přece odvrácenou stranu Měsíce.

Listuji dál: „Země je jediná planeta, o které víme, že na ní existuje život. Život má mnoho podob, ale vše živé obsahuje DNA – deoxyribonukleovou kyselinu.“ Zkuste to říct: deoxyribonukleová kyselina. V jiném otvíracím okénku zjistíte, co je uvnitř vejce zoborožce. Víte co, vlastně kdo? No přece… přece mrňavý zoborožec!

Další knížka v názvu rovnou navádí: Podívej se pod obrázek, co se skrývá v lidském těle. A pod obrázky se dozvíte, proč děti dýchají rychleji než dospělí, co je pot a co jsou slzy, proč zíváme a ještě leccos.

Podívej se pod obrázek, co se skrývá v lidském těle

Do třetice kniha Co se děje s odpadem – a nezívejte, prosím, není to žádná nuda, jak se o tom přesvědčíte, až postupně odklopíte těch 60 okének. Uvidíte třeba, jak to vypadá uvnitř popelářského auta, co je směsný odpad a jak se třídí, co je recyklace například skla, jak vypadá spalovna odpadu uvnitř, a také, co se stane se starým autem, starým letadlem a domem.

S pozdravem Třiďte odpad! se pro dnešek loučí vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video