Přečtěte si knížky Galaxia a Dopisy mimozemského školáka

14. listopad 2014

Napínavé čtení z velké dálky vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Někteří vaši tatínkové si docela jistě z dětství pamatují časopis ABC, mezi kluky důvěrně zvaný „ábíčko“. Někdy před třiceti lety tam vycházel na zadní straně komiks Galaxia – dobrodružný příběh o hvězdoletu Galaxia od Václava Šorela s ilustracemi Františka Kobíka. Knihu Galaxia teď vydalo nakladatelství XYZ.

U napínavých příběhů zásadně neprozrazuji, o čem jsou. Tentokrát jsem se zavrtala hned na začátek (na stranu 10) a poslyšte, jak vypadala Galaxia. Pan spisovatel Šorel píše: „Galaxia byla zajímavá loď. Tvořila ji trojice navzájem propojených hvězdoletů, přičemž ten prostřední byl největší. Délkou přesahující dva tisíce metrů byla Galaxia největší těleso, které kdy lidé vytvořili, aby ho následně poslali do vesmíru.

Kvůli svým rozměrům byla protkaná sítí vnitřních dopravních uzlů s kabinami pro vícečlennou posádku, což mohlo vzdáleně připomínat potrubní poštu. Stavěna byla na orbitě Měsíce.“ A to je konec ukázky z knížky, v které se mimo jiné dozvíte, co se může stát, když proletíte červí dírou, a jak taky mohou skončit genetické pokusy se živými tvory. Galaxii ocení čtenáři nad deset let a určitě i jejich tatínkové, popřípadě dědečci, strýčkové a podobně.

Pro ty o něco mladší tu mám (abych neměnila téma) Dopisy mimozemského školáka. Napsala a nakreslila Ros Asquithová, do češtiny z angličtiny přeložila Jana Hejná a vydala Mladá fronta.

Tentokrát prozradím jen to, že na naši Zemi dorazí vesmírná loď z velké dálky a v ní čtyřoký kluk Čurifác, co má mladší sestru Prdlišku. Oba dokáží získat lidskou podobu a plní pak svůj úkol: zjistit cokoliv o Zemi a lidech. Hned na začátku Čurifác prozradí, že si přivezl přístroj na vylepšování pozemšťanů. Zato já už neprozradím vůbec nic. Snad jen to, že Dopisy mimozemského školáka jsou bezvadná a hodně legrační knížka.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video