Přečtěte si knížky Bludišťáci - Pojď si s námi hrát!, Prázdniny blbce číslo 13 a Říkadla

26. září 2014

Knižní záložka má pro vás příiv nových knížek.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás knižní záložka.

Nesu radostnou novinu, že příliv dobrých knížek nepřestává; na své si přijdou děti od mrňat až po ty málem dospělé. Edice České televize plus nakladatelství Albatros nabízejí pro dlouho chvíli všem dětem, které s chutí sledují napínavou televizní soutěž Bludiště, knížku Bludišťáci - Pojď si s námi hrát!

Je dovoleno čmárat do ní při hledání východu z bludiště neboli labyrintu, při vybarvování různých záhadných obrázků, při dokreslování, přikreslování, pokreslování i podkreslování. Bludišťáci vám přihrají spoustu otázek, které vám mohou být k užitku (Který orgán lidského těla pracuje jako pumpa?), které jsou vtipné (Kolik masa sežere za jeden den jeden slon? 1 kilogram, 10 kilogramů, 88 kilogramů, žádné?), a tak dále.

Knížka číslo dvě: Miloš Kratochvíl napsal a Lenka Jasanská legračně ilustrovala Prázdniny blbce číslo 13 (vydala Mladá fronta). Pan spisovatel Kratochvíl to taky napsal bezvadně legračně. Když jsem se tou modrou knížkou promrskávala, jak máme my záložky ve zvyku, smíchy jsem se třásla, div jsem nevypadla. Na zem.

Logo

Má sice smutný začátek: rodiče vezou Tadeáše k babičce s dědou na prázdniny, hádají se kvůli synovu vysvědčení a při tom se v autě nabourají. Jaký to vezme konec – o tom čtěte v knížce Prázdniny blbce číslo 13.

A nakonec tu mám něco pro mrňata: knížka, kterou napsala a nakreslila autorka s rozmarným jménem Rozmar Kopecká se jmenuje prostě Říkadla. Na obálce se koupe hroch ve vaně plné pěny a ze suché podlahy mu závidí kačenka. Na zadní stránce smutně kouká růžové kotě (proč asi?), a co bych vám přečetla z té pěkné knížky Rozmar Kopecké na rozloučenou? Otvírám na straně 10, říkadlo se jmenuje U trati.

V malém domku u trati bydlí liška s liščaty. Co dělají? Jen si hrají? Kdepak, mámě pomáhají. Ze závory utřou prach, potom spolu sejí hrách. A když jede vlak, nechají vše tak. Zrzavými ohony mávají na vagony.

Taky vám mávám. Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video