Přečtěte si knížku Světoví Češi

5. červen 2015

Knížku o osobnostech, které proslavili naši zem, vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Když se v tomhle období končícího jara člověk bez ohledu na věk probudí, je-li zdráv a neděje se mu zrovna nic zlého, zaraduje se: slunce svítí, kytky kvetou a voní, ptáci zpívají a dokonce i ty straky, které u nás vystřídali vrabce, křičí docela sympaticky.

Dobrý den, dobrý den, povídám a už se těším, jakou novou dětskou knížku najdu na rozhlasovém stole. Smála se na mne už zdaleka, ta knížka. Zastavila jsem se rovnou u dveří, abych si prodloužila slastnou chvilku čekání než ji vezmu do ruky, otevřu, pozdravím, očichám, prohlídnu ji pořádně od začátku i od konce a pak konečně začnu číst.

Ahoj knížko, zdravím slušně, tak se mi ukaž. Á, voníš krásně novotou. A těch obrázků! A tak vám sděluji, že ta nová knížka z nakladatelství Mladá fronta se jmenuje Světoví Češi, napsal Jiří Černý a Jana Jůzlová, ilustroval Jiří Fixl a měli by si ji číst a prohlížet děti od osmi let, nejlíp za asistence někoho staršího.

Možná vás zajímá, kdo jsou ti světoví Češi, neboli výjimečné osobnosti, které proslavily naši zem. Před některými ti ostatní s úctou smekali klobouk ještě za jejich života, ale mnozí byli zapomenuti a jejich jména se zaleskla slávou až dlouho po smrti. Vezmu to pěkně od začátku. Prokopa Diviše odmala zajímalo všechno, co souvisí s elektřinou. Jeho nejvýznamnější vynález z roku 1754 se jmenuje bleskosvod (dnes mu říkáme hromosvod).

Naši předkové sladili medem. První řepný cukrovar na světě vznikl v roce 1802. Jeho ředitel se jmenoval Jakub Kryštof Rad. Cukr se tehdy prodával v homolích; odsekávaly se z nich menší kousky. Moc to nešlo, cukr se drolil, při odsekávání ostrou sekyrkou často tekla krev, a tak paní Radová poprosila manžela, aby vymyslel něco praktičtějšího. Myslel, myslel až vymyslel: byla z toho kostka cukru!

Zajímá vás, o jakých vynálezcích se tam píše dál? Čtěte knihu Světoví Češi, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video