Přečtěte si knížku Skřítek Nils

6. březen 2015

Knížku o neobvyklém zvířecím kamarádovi vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Mám pro vás dobrou zprávu: začal březen, jak jste si možná všimli, a i když se říká „březen, za kamna vlezem,“ blíží se s tímhle měsícem konec zimy a začátek jara. A mám pro vás ještě jednu ještě lepší zprávu: v mnoha zemích světa je březen už tradičně měsíc knihy, u nás taky.

Znamená to, že spisovatelé vypnou počítače, pokud píší na počítači (znám takové, kteří tvrdí, že se jim nejlíp vymýšlí, když píší dobře ořezanou tužkou), a vyjdou mezi lidi. Aby uviděli svoje čtenáře zblízka, aby se jim podívali do očí a aby si s nimi popovídali – ze zkušenosti vím, že to baví obě strany: spisovatele i čtenáře, a samozřejmě taky autory knížek pro děti, ilustrátory a vůbec nejvíc dětské čtenáře.

Schválně se zeptejte, jestli se nějaké takové setkání nechystá ve vašem městě – byla by škoda, kdybyste o ně přišli. V březnu – měsíci knihy se taky objevují na pultech knihkupectví nové knihy; nakladatelé si je schválně šetří pro tuhle slavnostní příležitost. Husarský kousek se povedl nakladatelství Albatros: objevili knížku od nejslavnější dětské spisovatelky Švédky Astrid Lindgrenové, která dosud česky nevyšla. (Připomínám, že k jejím nejslavnějším knížkám patří Pipi, dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a Detektiv Kale zasahuje.)

Ta zbrusu nová se jmenuje Skřítek Nils, vychází v překladu Jarky Vrbové a s obrázky Markéty Vydrové a na 120 stránkách najdete osm příběhů o dětech, které se přátelí se skřítky a s princeznou, leckams se podívají, bojují s loupežníky, pomáhají vílám, mají nevídané hračky a víc už ani muk, to si přečtěte v knížce Astrid Lindgrenové Skřítek Nils.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video