Přečtěte si knížku Šelmy

10. duben 2015

Knížku o velkých kočkách vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Dobře vím, že někteří rodiče dávají dětem na Velikonoce nejen různé dobroty, ale taky malé dárky včetně knížek. Tam, kde mají zahrádku (nebo dokonce zahradu), takovou knížku pěkně zabalí do papíru, ten barevný balíček strčí do igelitu, aby nezvlhl a schovají třeba pod dosud holé keře rybízu, a tatínek pak zavolá: Děti, nechcete se podívat, jestli vám beránek nenechal něco na zahradě? Děti se v tu ránu vyřítí ven, maminka výjimečně nehartusí, že se nepřezuly, a předhánějí se, kdo objeví velikonoční nadílku jako první.

To, že součástí nadílky mohou být i knížky, jsem se dozvěděla v jednom knihkupectví. Bylo tam lidí jako much, tj. hodně, neboli „neurekom“, tj. „hrozně vela“, jak říkají Slováci. Paní vedoucí šla pro nějakou knížku do výlohy a v té krátké chvilce mi stihla říct, že momentálně je největší zájem o dětské knihy o zvířatech.

Mimochodem – z té výlohy nesla knihu jménem Šelmy s tygrem na titulu. Je pod ním napsáno: Život, souboje, lov, námluvy, mláďata, a taky: Bonus! Zábavné kvízy a hry. Šelmy vydalo (pro čtenáře od sedmi let) nakladatelství Fragment, najdete tam mnoho zajímavostí o všech druzích kočkovitých šelem: schválně kolik z nich už znáte?

Patří mezi ně gepard (jediná kočkovitá šelma, která má stále vytažené drápy), irbis, jaguár (co žere malé aligátory a má ze všech kočkovitých šelem nejsilnější čelisti a zuby), dále karakal, kočka domácí, taky kočka rybářská, lev africký a lev indický (druhá největší kočkovitá šelma a jediný druh žijící ve smečkách. ) A taky levhart, ocelot, panter, puma lidově zvaná horský lev – ta dokáže skočit i do dálky dvanácti metrů!!!, navíc dobře plave a skvěle šplhá. Ještě puma. A rys (to je ten fešák, který má na uších štětičky), serval, smilodon a především tygr.

Kniha Šelmy je plná jedinečných barevných fotografií. Z anglického originálu přeložil Michael Fokt.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video