Přečtěte si knížku Podívej se pod obrázek, aneb Otázky a odpovědi

7. listopad 2014

Odpovědi na nejrozmanitější a nejčastější otázky vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Mám štěstí, že jsem vytrénovaná z té spousty knížek, které pro vás den co den, týden co týden, měsíc co měsíc a tak dále prohlížím a vybírám z nich, co by vás mohlo zaujmout.

A přece jsem teď právě ještě celá udýchaná z původně anglické knížky, kterou vydalo nakladatelství Svojtka a nazvalo ji výzvou Podívej se pod obrázek, aneb Otázky a odpovědi.

Kdy, jak, kde, kdo, proč, který, co? Na všechny tyhle otázky (celkem je jich 75) dostanete uvnitř knížky odpovědi. Najdete tam pěkné obrázky, stačí je odklopit a budete zas o něco chytřejší než dosud. Abych nezapomněla – těch otvíracích okének je něco přes šedesát.

Pojďte se mnou dovnitř Otázek a odpovědí. Kdy přestanu růst? Napadlo vás to někdy? Děvčata obvykle rostou do osmnácti, kluci o něco déle: nejdéle do čtyřiadvaceti. Většinou dosáhnete dvojnásobné výšky, než jste měli ve dvou letech. Schválně se zeptejte maminky, jestli si to pamatuje. Z čehož plyne, že kdo měřil jako dvouletý metr, může být v dospělosti dvoumetrový!

Proč mají tygři pruhy? Proč máme obočí? Otáčím na další stránku: jak roste rostlina? No jo, vlastně: rostlina má název odvozený od toho, že roste. Některá pomalu, některá rychle (pokud má dost slunce a vody) a některá nejrychleji. Bambus může za den vyrůst až dva metry. Dva metry!!! To je tolik, jako hodně vysoký člověk za celý život.

A jdeme dál. Kde mají tučňáci schovaná vejce? Kde spí ptáci? Co je duha, z čeho je písek? Víte, že nejtěžší živočich všech dob žije dodnes a je větší než pět slonů? Ten nejtěžší (plejtvák obrovský) taky vydává nejsilnější zvuk, hned za ním je… vřešťan hnědý, docela malá opice.

Víc neprozradím, to si v knížce Podívej se pod obrázek, neboli Otázky a odpovědi najděte sami.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video