Přečtěte si knížku Pilot a Malý princ - Život Antoina de Saint-Exupéry

10. říjen 2014

Knížku plnou dobrodružství vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Přišla jsem dnes do své rozhlasové práce a koukám už od dveří, že se mi na stole něco modrá. Snažím se zdálky odhadnout, co to asi je: že by pomněnky? Nebo chrpy, popřípadě čekanky? Ale nic z toho přece v říjnu nekvete!

Popojdu blíž, a je mi to jasné: to se nemodrají pomněnečky, nýbrž velká kniha. Napsal ji Petr Sís, a protože jsem zkušená záložka, dobře vím, že všechny knížky, které napsal a ilustroval, stojí za čtení a prohlížení, a nezáleží na tom, kolik je vám let.

Petr Sís se narodil v Brně, vyrůstal a studoval v Praze a od roku 1982 žije ve Spojených státech. Dokázal se tam prosadit jako výtvarník, autor animovaných filmů a především jako spisovatel. U nás jeho knížky nabízí nakladatelství Labyrint – ta nejnovější, co se mi modrala na stole, se jmenuje Pilot a Malý princ, aneb Život Antoina de Saint-Exupéryho.

To byl slavný francouzský spisovatel a taky pilot, ten Antoine de Saint-Exupéry (podle jména poznáte, že pocházel ze šlechtické rodiny). V roce 1943 vyšla jeho pohádka Malý princ a vychází opakovaně v mnoha zemích dodnes, stala se jednou z nejčtenějších dětských knih všech dob. Bylo to za války, té druhé světové, Exupéry se přihlásil do armády jako válečný pilot. Jednoho dne odletěl plnit bojový úkol a už se nikdy nevrátil. Zmizel beze stopy.

V knížce Pilot a Malý princ Petr Sís napsal a nakreslil jeho životní příběh jako jedno nepřetržité dobrodružství: jak se odmala zajímal o letadla a ze všech sil se chtěl stát pilotem. Nejdříve byl leteckým listonošem, rozvážel poštu - poštovní trasy se postupně rozšiřovaly do sousedních států, pak i za oceán. Kolik dobrodružství se vejde do jednoho krátkého života?

Čtěte knihu Petra Síse Pilot a Malý princ, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video