Přečtěte si knížku Objevujeme létání aneb 25 báječných projektů

27. červen 2014

Po prázdninách doslova přiletěla i vaše knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, také vám ty prázdniny tak utekly?

Začalo září a v obvyklou hodinu se hlásí vaše knižní záložka. Jen tak tak jsem se dokázala vymotat z hromady knížek, které během těch osmi letních týdnů vyšly. Rozhodovala jsem se, po které sáhnu nejdříve, a pak koukám, jaký modrý cípek z toho stohu vykukuje – vytáhla jsem ho na světlo a bylo to přesně ono – Objevujeme létání aneb 25 báječných projektů se jmenuje obrázková novinka Albatrosu od Anity Yasudy (překlad Václav Losík).

Nejdříve jsem uvažovala o tom, kolik z vás asi během prázdnin letělo… nejčastěji letadlem, to dá rozum, ale možná taky vrtulníkem, nebo dokonce v balónu. Autorka téhle knížky srozumitelně vysvětluje, co je vlastně let, kteří živočichové létají, a jak se přihodilo, že někdy pět set let před naším letopočtem létali draci i kam doletí dnešní kosmické lodě.

Dozvíte se mimo jiné, co je letecká abeceda, jak se liší ornitoptéra od kluzáku, jaký létající stroj vynalezl Leonardo da Vinci, co je vodní kompas, že první padáky vypadaly jako otevřené deštníky. Tvořila je dřevěná kostra potažená plátnem, koncem 18. století už byly lehčí, pevnější a pružnější (vyráběly se z hedvábí). Zatímco dnešní americké padáky pro vojenské účely jsou dálkově ovládané a dopraví na zem náklad, který váží čtyři a půl tuny. A taky, že bratry Montgolfiery zaujalo, že kouř z krbu stoupá do komína, načež 19. září 1783 vypustili před zraky 130 tisíc francouzských diváků u královského zámku ve Versailles důmyslně zkonstruovaný balón – ten uletěl něco kolem dvou kilometrů a pak měkce přistál, přičemž žádnému s cestujících se nic nestalo. Ti první cestující byli tři: ovce, kohout a kachna.

Jestlipak víte, co podle knížky Objevujeme létání řekla ovce, když se dozvěděla, že poletí balonem? Pardon, ovce nezakrákala. Ovce odpověděla: To je bééééézva nápad!

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video