Přečtěte si knížku O Picimínkovi a Vlakáčkovi

9. říjen 2015

Dobrodružnou knížku s legračními ilustracemi vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Hrabala jsem na zahradě listí, co padá z ořechu vlašáku; je hodný, listí pouští na zem a ořechy prozatím ne, aby se nám pak snáz sbíraly, hned po sebrání rozlouskly a svlékly doběla ze slupky, která je bohužel hned další den nesvléknutelná – pak už jsou to jen běžné vlašské ořechy… i když zaplaťpámbů za ně. Všimli jste si, že takové jádro vlašského ořechu vypadá trochu jako mozek?

Vzpomínám si, jak mi je na mističce nosila babička a říkala: pořádně je rozkousej, aspoň deset jader denně, a uvidíš, jak ti půjdou počty. Babička se obvykle moc nepletla, ale v tomhle byla vedle jak ta jedle. Obzvlášť na příklady, kde jeden vlak vyjížděl ze stanice A a druhý vlak o chvíli později ze stanice B jsem hleděla tupým pohledem; dnes bych řekla, že se mně zatmělo. V mozku.

Znám jednu holku, a konečně jsem u toho, co vám chci od začátku sdělit – prostě znám jednu holku, a ta má naopak od rána do večera (a jsem si jista, že i od večera do rána) v mozku rozsvíceno. Je to už velká neboli dospělá holka, jmenuje se Míša a znám ji z rozhlasu; sama už má dvě holčičky. Nebo holčičku a kluka? – to nakonec není důležité. Důležité je, že vždycky, když přišla Míša večer domů z rozhlasové práce, děti se jí ptaly: Co jsi, maminko, v té práci celý den dělala? Vypravuj! Bylo to legrační? Bylo to napínavé? Vypravuj nám o tom!
Tak vznikly dvě knížky pohádek o rozhlasové práci: Jak maminka vylezla na strom a Jak maminka vylezla na věž.

A v těchto dnech vydal Radioservis třetí dětskou knížku Míši Veteškové O Picimínkovi a Vlakáčkovi, což jsou, to dá rozum, skřítci neboli trpajzlíci, kteří jdou naproti každému dobrodružství. I tentokrát ji ilustrovala Lucie Seifertová. Jak? Hodně legračně!

Tahle knížka připomíná, že známému rozhlasovému uspávači skřítkovi Hajajovi je už 55 let. Představte si, moji milí malí kamarádi, že Hajaja uspával už vaši maminku a tatínka, a dokonce i babičku a dědečka! A tebe taky sním…

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video