Přečtěte si knížku O nevyřáděném dědečkovi

22. leden 2016

Máte-li doma knížku O líné babičce, neváhejte a pořiďte si i O nevyřáděném dědečkovi.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Máte-li doma knížku Aleny Kastnerové s obrázky Jakuba Zicha O líné babičce (vydala Mladá fronta), kterážto babička neskáče pro pírko přes plot, neluxuje obden, dokonce ani obtýden, nepeče, nevaří a nehlídá na zapísknutí vnoučata, i když je má ráda, ale na stará kolena si plní přání, na která neměla zamlada čas (létá v baloně, vyleze na osmitisícovku, naučí se lyžovat a ještě leccos…); tedy máte-li doma knižní trhák O líné babičce, neváhejte a chtějte navíc knížku O nevyřáděném dědečkovi – pro velký úspěch se na ní podíleli opět spisovatelka Alena Kastnerová, ilustrátor Jakub Zich a nakladatelství Mladá fronta.

To bylo tak: Žil, byl dědeček, bydlel ve vsi v domku za řekou, měl zahrádku, psa a dělal si, co chtěl. Jenže ten dědeček měl ve městě v paneláku syna, hodnou snachu a vnučku a ta hodná snacha rozhodla, že dědovi je na vsi smutno, když jen tak posedává na zápraží a z oblíbeného kafáče upíjí turka s rumem, a nastěhovala ho k nim do paneláku a denně mu opakovala, aby si vážil těch městských výhod a vymožeností, jako je splachovací záchod, jazykové kurzy, hromadná doprava, supermarket, televize s padesáti programy a nakonec i klub seniorů, ach jo, ach jo, ach jo!

Dědeček byl v teple uklizeného panelákového bytu nesvůj, smutný, ztrácel chuť k jídlu a klidné spaní. A protože to byl chytrý dědeček, zamyslel se nad příčinou svého neradostného stavu a pochopil, že úhlavní příčinou je nevyřáděnost. Ptáte se, co jsem řekla? Možná jsem to slovo zadrmolila neboli, jak říkáme my, odborníci, zašumlovala? Ne, nezadrmolila ani nezašumlovala. Dědeček si správně stanovil diagnózu: je nevyřáděný. Proto je smutný a nespokojený a nic ho nebaví, ani grotesky s Chaplinem…

Pozor, teď teprve to v té knize O nevyřáděném dědečkovi začne. Začne to tím, že se děda půjde klouzat. Na aktovce, jak to dělali kluci v dobách jeho dětství. Jenže to nebyla aktovka. A neprozradím ani, co se stalo v noci na hřbitově, jak to bylo na smeťáku, jak dopadla hodná snacha a jak policejní kapitán, co měl jen dvacet dní do důchodu – čtěte knížku O nevyřáděném dědečkovi, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio