Přečtěte si knížku Moravské národní pohádky

6. únor 2015

Zábavné a taky trochu děsivé pohádky vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Říkala mi sousedovic Anička, co jí doma říkají Nanynka, že celá jejich třída lehla s chřipkou, chodí jich teď do školy jen devět a všichni čekají, kdy to sklátí taky paní učitelku. Nanynka tu informaci neříkala, vlastně ji jen huhňala a nos měla červený jako…jako ranní slunce. A těšila se do postele, že si konečně v klidu přečte nějakou pěknou knížku.

„Záložko, záložtičko moje milá,“ loudila Nanynka, „nemáš po ruce nějakou knížku, aby mě bavila, taky trošku děsila, ale jen maličko?“A tak jsem sáhla po Moravských národních pohádkách, které sesbíral bezmála před sto lety na území Moravy Matěj Mikšíček, spisovatel, novinář a železniční úředník.

Kniha obsahuje 41 pohádek; žádná o Karkulce ani o perníkové chaloupce, žádný Smolíček a Jezinky, ale spousta úplně nových pohádek, často trochu strašidelných, kde temná moc vystrkuje růžky, jenomže díky nebojácnému Vavřínkovi, silnému Jankovi, kováři, popřípadě bílému medvědu nakonec všechno dobře dopadne: dobrá věc se podařila, mladá láska zvítězila – vždyť to jsou pohádky.

A tak ještě dodám, že Moravské národní pohádky od Matěje Mikšíčka s obrázky Zdeňky Strigaro vydala Jota. Rozloučím se větou, kterou končí napínavá pohádka O řezníkovi: Řezník nikdy nezapomněl, že častokrát i ten nejnepatrnější dobrý skutek bude odměněn, a že naproti tomu i zdánlivě nepatrný, nemilosrdný a zlý skutek může být příčinou mnohonásobného neštěstí.

Na shledanou příště se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video