Přečtěte si knížku Lisandro venčí rybičky

16. říjen 2015

Legrační knížku vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

V Táboře skončil Tabook, knižní festival pořádaný táborským nakladatelstvím Baobab; také z Havlíčkova Brodu se už rozjely domů desítky hostů a stovky návštěvníků Mezinárodního knižního veletrhu, což je mimo jiné neklamné svědectví toho, že začal podzim: padají kaštany, padají ořechy a sem tam spadne i některý neopatrný trhač kaštanů, popřípadě klátič ořechů. Výjimečně doporučuji nelézt po stromech, ale zasednout ke knize. Že nevíte, k jaké? Od toho tu máte mne, oblíbenou knižní záložku.

Viděli jste už nějakou argentinskou knihu? A víte vůbec, kde ta Argentina, země mnoha bohatství, leží? Nejdřív byste si o tom mohli popovídat s někým starším, než jste vy, a pak společně zasednout k žhavé novince nakladatelství Meander. Meander totiž vydal pro mrňata knížku dvou Argentinců: Alberto Pez ji napsal, Roberto Cubillas ilustroval, Irena Čajková přeložila do češtiny, a celá ta bezvadná hodně barevná a trochu bláznivá knížka se jmenuje Lisandro venčí rybičky.

Řeknu to ještě jednou, abyste se přesvědčili, že jste se nepřeslechli. Lisandro (což je kluk, který bydlí se svou maminkou, tatínkem a deseti rybičkami ve vysokánském domě ve městě), se občas baví tím, že z okna bytu pozoruje dalekohledem svět. Bez dalekohledu si říká, co se to dole hemží za mravence, a s dalekohledem vidí, že jsou to, představte si, lidi! Lisandro má souseda, a ten soused pracuje jako… jako venčič psů. Venčí těch hafanů deset – přesně tolik má Lisandro… to byste neuhodli, rybiček! V akváriu. A milý Lisandro se rozhodne, že taky vezme rybičky ven, nejlépe do parku.

Ve venčícím přístroji vlastní výroby, který připevní na kolo. Zajímá vás, jak to dopadlo? Jestli se Lisandrovi podařilo sestavit přístroj a jak skončilo venčení rybiček? A proč byla nakonec ta šedivá rybička ze všech nejkrásnější?

Čtěte knížku Lisandro venčí rybičky, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video