Přečtěte si knížku Knížka na prázdniny

26. červen 2015

Knížku na prázdniny vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Srdce mi to rve na kusy, ale dnes jsem s vámi v tomto školním roce naposledy – pak mně začnou, stejně jako vám, vašim učitelům a školním třídám, tělocvičnám a tak dále, dvouměsíční prázdniny. Přemýšlela jsem, jakou knížkou se s vámi rozloučím, abych se do toho konce školy dobře trefila; přišla jsem ráno do redakce a koukám, co se to posměšně ušklíbá na mém pracovním stole; od počítače se hihňala knížka, která se namouduši jmenuje Knížka na prázdniny!

Pod názvem je závorka a v ní čtu: Za dobré i špatné vysvědčení!Ano, ano, už je to tak: Knížka na prázdniny – za dobré i špatné vysvědčení. Napsal Václav Vokolek, ilustrovala Zdenka Krejčová, vydal Garamond.

A s tou knížkou všichni čerti šijí, konkrétně tři rozdovádění čertíci, jakoby tušili, že je čeká doba plná dobrodružství a lumpáren a kdovíčeho ještě..Otvírám Knížku na prázdniny a čtu: Školní rok je pro Vítka důkazem, že i nekonečno má svůj konec. V květnu vše kvete, než se kdo naděje, je tu vysvědčení, kytka pro paní učitelku, nekonečno se za potlesku uklání, aplaus, a jsou tu prázdniny.

Vítek ví, že na prázdninách jsou nejkrásnější nečekaná dobrodružství. Nečekanost a neustálá překvapení mají prázdniny ve svém erbu, spolu s rozzářeným sluncem, nádherně teplou vodou a nádherně studenou zmrzlinou. To první překvapení na sebe nedá dlouho čekat: prázdniny ještě pořádně nezačaly a Vítek se setká s trojicí podivných a hodně tajuplných … zjevů? Chlapíků? Duchů? My jsme tvoji noví prázdninoví kamarádi, představili se ti tři Vítkovi, a od té chvíle se začaly dít věci.

Zajímá vás, jak to bylo dál i jak to celé dopadlo? Čtěte Knížku na prázdniny od Václava Vokolka, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video