Přečtěte si knížku Klárka a jedenáct babiček

8. květen 2015

Zábavné příběhy o Karolíně a Emě vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Nedávno jsem přemýšlela o tom, jaké knížky jsou mi milejší: ty hodně velké, nebo ty hodně malé, nebo ty takzvaně normální? Na těch hodně velkých mě baví velké obrázky, někdy bývají i rozkládací, a ty hodně malé se bezvadně vejdou do kapsy a můžete si je brát třeba do tramvaje nebo do autobusu a v Praze do metra, jako se to nedávno stalo mně, jenže…

Jenže když je ta knížka hodně zajímavá, nebo dokonce napínavá, nevím, jak vy, ale já se do ní začtu tak, že nevidím a neslyším, a neslyším ani, když se ve vagónu ozve: Konečná stanice, prosíme, vystupte. Až do mě musela jedna slečna šťouchnout, řkouc: Já jen, že jsme na konečné! Vystupovat!

A když jsem pospíchala z vagónu ven, aby mě omylem nezavezl na slepou kolej (nebo bůhví kam), ta slečna na mě venku čekala a povídá: Můžu se vás zeptat, co jste to četla, že jste se do toho tak zahloubala? Udiveně se usmála, když jsem vytáhla z kapsy malou knížku; napsala ji skvěle Olga Černá, ilustrovala (rovněž skvěle) Alžběta Skálová a vydal (samo sebou skvěle) Baobab. Slečna přečetla nahlas název: Klárka a jedenáct babiček.

Vy čtete knížky pro děti? zeptala se a já povídám: Dobře napsaná knížka je pro všechny, a to je případ Klárky a jedenácti babiček. Můžete mi aspoň stručně povědět, o čem to je a kde vzala Klárka jedenáct babiček? Stručně můžu, povídám. Klárka je malá holka, má jen dědečka, dědeček je kominík, ale jednoho dne spadne ze střechy a skončí nadlouho v nemocnici. A Klárka putuje od jedné paní k druhé, od sousedky k učitelce, ke třetí až jedenácté. Některou zná, jinou ne, některá je hodná, jiná ne, a Klárka o tom píše dědečkovi do nemocnice Na Františku dopisy s obrázky a on jí odepisuje, jenže se stane, že jednoho dne…

To už vám, slečno nedopovím, jede mi autobus sto osmička, říkám v běhu a na její tázavý pohled volám: Klárka a jedenáct babiček se ta knížka jmenuje! Napsala Olga Černá! Vydal Baobab! Dveře autobusu se zavřely.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video