Přečtěte si knížku Kam běží modrá liška, aneb Pohádkové vyprávění z Malé Strany

19. červen 2015

Pohádkové vyprávění vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Konec školního roku se nezadržitelně blíží – to je blaho, že? Ve škole už se asi moc neučíte a když, tak jen lážo-plážo, neboli aby se neřeklo. Některé třídy , které mají statečné třídní učitelky, popřípadě učitele, vyrážejí na školní výlety: autobusem, vlakem, lodí, při nejhorším pěšky.

Pražské děti často dýchají místo čerstvého povětří smogové koktejly (fakt žádná pochoutka, věřte mi!), zato mají na každém rohu divadlo, kino, knihovnu, výstavu, zmrzliňárnu a dokonce i salu terrenu, což je italský výraz pro zahradní sál. Zajímá vás, jak takový zahradní sál vypadá? Jeden moc pěkný (Sala terrena Kampa, U Sovových mlýnů 5) je, budete se divit, na Kampě, neboli na Malé straně. Obnovili ho a otevřeli pro veřejnost loni v září, takže vlastně ještě voní novotou.

Pořádají se tam různé výtvarné a tvořivé dílny pro děti i dospělé; jednak pro ty, kteří bydlí v Praze 1, ale i pro kolemjdoucí. V úterý šestnáctého šestý v šest hodin odpoledne jsem šla náhodou kolem a koukám, proč jsou tam lidi i s dětmi a čemu se smějí? Spisovatel Andrej Gjurič mával knížkou Kam běží modrá liška, aneb Pohádkové vyprávění z Malé Strany.

Tahle knížka s obrázky Jana Černého vyšla poprvé před třiceti dvěma roky v Albatrosu, tolik se líbila, že ji čtenáři hned vykoupili, a tak vyšla znovu, pak ještě jednou a teď právě počtvrté, tentokrát v Argu.

Kontrolní otázka: Kam běží modrá liška? Na Kampu, kam jinam? Na Kampu, kde stojí starý dům, co má modrou lišku jako své znamení. Jako své domovní znamení.

Kontrolní otázka číslo dvě: Co nese modrá liška v hubě? A jistý Václav Vaněček, pochopitelně malostranský vodník, bez rozmýšlení odpoví: Co by nesla, zelenou ratolest nese!

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video