Přečtěte si knížku Flouk a Líla

18. prosinec 2015

Veselou knížku vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Nesem vám noviny, poslouchejte, z vinohradské krajiny, pozor dejte, dnes o tom, že nakladatelství Host (z Brna) vydalo hodně, ale hodně bezvadnou knížku, co se jmenuje Flouk a Líla; paní spisovatelka Petra Dvořáková (ze Znojma) jí dala podtitul Dobrodružství z mrakodrapu a obrázky namalovala Hikadová Kateřina (taky z Brna).

Flouk a Líla, co to má jako bejt? zeptal se mě pražskou výslovností jeden kluk z Prahy 9. Špatně se ptáš, povídám. Neptej se co, ale kdo! Ostatně pokud se podíváš pozorně na obrázek na titulní straně knížky, možná to poznáš sám.

Koho vidíš? Kocoura, odpověděl kluk. Jaký je? Velký a fousatý. Jak se jmenuje? Asi Flouk. Je to kocour Flouk? Kdo je tam ještě? No… vypadá to jako myš, bílá myš, ale je divná. Co je za tou myší? Co vidíš na stole? Počítač! A myš je divná, protože je počítačová. Co myslíš, jak se jmenuje? To je jasný, myš se jmenuje Líla a kocour je Flouk.

A kluk už se usazoval v křesle, že prý ho moc zajímá, co má s těmi dvěma společného mrakodrap, jak to začalo a hlavně – jak to skončí. Řeknu vám to narovinu: paní spisovatelka Petra Dvořáková je fakt hodně, ale hodně chytrá, protože dala v knížce Flouk a Líla dohromady živou Kamilku, jejího kocoura Flouka, který leccos umí, včetně několika kouzel, manažera Hlavounka z kanceláře číslo šest (ten se trápí, že mu zbyly na pleši už jen tři vlasy) a bílou počítačovou novinku, mus kancelarus, která touží po šedivém kožíšku a stejně jako slečna Kamilka, aby ji měl někdo rád. Kocour vysvětluje Líle, co znamená kamarádit se.„Nejdřív si spolu budete dlouho povídat. Potom půjdete na krátkou procházku. A nakonec na dlouhý výlet. Občas se spolu poškorpíte. A potom se zase usmíříte. To už budete opravdoví kamarádi.“

Zajímá vás, jak to bylo dál? Jak dopadl zrádný myšák Bohdan a jak chutná dort z počítače? Čtěte Flouka a Lílu, tam to všecko je.

Veselé Vánoce přeje a za týden na shledanou se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video