Přečtěte si knížku Děda Gus a já

16. leden 2015

Knížku plnou krásných obrázků vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Možná vám to připadne zvláštní, ale taky záložku občas bolí záda. Zejména tehdy, když se nedočkavě prodírám nějakou knížkou od začátku do konce. V tom fofru něco vynechám a rychle to beru zpátky a různě se při tom natáčím, vytáčím, natahuji, smršťuji a podtáčím.

Z nakladatelství Slovart jsem dostala knížku „Děda Gus a já“ (připomínám, že když Angličani napíší Gus, čtou to Gas) – takže Děda Gus a já - s podtitulem Příběh o mém dědečkovi a o mojí první kytaře. Málo textu, hodně hodně pěkných obrázků. Nakreslila je Theodora Richardsová, pravnučka zmíněného dědy Guse, z čehož plyne, že Gusův vnuk a autor textu Keith Richards je Theodořin táta.

Schválně zkuste říct doma rodičům nebo prarodičům jméno Keith Richards a uvidíte, jak zpozorní. Cože? A ten napsal knížku pro děti?Jmenuje se totiž stejně, jako ten slavný kytarista ze skupiny Rolling Stones, kamarád Micka Jaggera. A Rolling Stones (neboli valící se kameny) spolu hrají dodnes! A tatínek se podiví: Fakt se tam píše o kytaře?

Konec napínání, prozradím vám, že Keith Richards, co pochází z anglického Dartfordu, je opravdu ten slavný kytarista, co má dnes doma víc než 350 kytar. Ale tu úplně první mu koupil jeho dědeček, muzikant, který hrál na housle, klavír, saxofon a na kytaru. Chodil s malým Keithem na procházky po Londýně, zašli vždycky do některé z opraváren hudebních nástrojů a dědeček naučil vnuka první akordy a první důležitou skladbu – v knížce ji máte rozepsanou v notách.

Keith Richards, co je mu přes 70 roků, o své knize říká: "Zvláštní pouto mezi dětmi a prarodiči je jedinečné a mělo by být střeženo. Má knížka je příběh o jednom z těch magických momentů. Vztahy mezi prarodiči a vnoučaty mohou být velice zajímavé, protože je dělí více než jedna generace. Jsou věci, které neřeknete svému tátovi, ale řeknete je dědovi."

Čtěte knížku Děda Gus a já, tam to všecko je.

Na shledanou příště se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video