Přečtěte si knížku Darebák David a jídlo

12. září 2014

Tentokrát má pro vás knižní záložka moc zajímavé novinky o jídle. Tak si to přečtěte!

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás knižní záložka.

Mám pro vás zprávu. Dobrou zprávu. Moc dobrou zprávu pro vás mám, a totiž, že nakladatelství BBart vydalo další knížku Francesky Simonové s ilustracemi Tonyho Rosse o darebáku Davidovi (přeložila Gisela Kubrichtová). Tentokrát se ten skvost jmenuje „Darebák David a jídlo“ a dozvíte se tam všechno (i něco navíc), co jste kdy chtěli vědět…o jídle.

Už jste dnes večeřeli? Po tom, co vám sdělím, máte dvě možnosti: buď nebudete mít na jídlo ani pomyšlení, nebo se vrhnete na cokoliv, co jídlo jen trochu připomíná. Hned zkraje si přečtete, že průměrný člověk sní za den asi kilo jídla, z čehož plyne, že to udělá 365 kilogramů za rok – přibližně tolik váží dospělý býk. A jídlo, které sníte do 70 let, váží něco přes 25 tun – asi jako šest slonů!

Další novina: rajčata a okurky nepatří mezi zeleninu. Proč? Rajčata a okurky jsou ovoce, protože mají semínka uvnitř. (Oproti tomu jediný druh ovoce, které má semínka na povrchu, jsou… kdo to ví? No přece jahody!) Všimli jste si, že když spadne jablko do vody, neklesne ke dnu, nýbrž plave na hladině? A víte, proč? Jablko obsahuje 25 % vzduchu.

Další dobrá zpráva: Japonci vynalezli hranaté melouny. Pěstují je ve čtyřhranných skleněných boxech, aby se jim vešly lépe do ledničky. Jenže nad veškerým ovocem i zeleninou darebák David ohrnuje svůj nevysmrkaný nos, ošklibuje se a nahlas volá: Rychlé občerstvení, nad to není! David zbožňuje zářivá světla a hlasitou hudbu restaurace U Hltouna. A i když tvrdí, že není jako všichni, ochotně se řadí do nekonečného šiku těch Britů, kteří den co den projedí v rychlém občerstvení neboli fast foodu různé obloženiny za 7 milionů liber! A jestli to nevíte, jedna libra rovná se v těchto dnech 35 korunám českým.

Otázka na závěr: jak dlouho se vaří natvrdo pštrosí vejce? David v knize „Darebák David a jídlo“ odpověď zná: čtyři hodiny!

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video