Přečtěte si knížku Darebák David

6. červen 2014

Co zvláštního si přeje darebák David k narozeninám? Dozvíte se to v Knižní záložce.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Skoro všichni lidi mají nějakou adresu, což platí také o knižních záložkách. Já mám adresu Praha 2, Vinohradská 12; je to dům jako hrad a na něm nápis Český rozhlas. Minulou sobotu bylo v našem domě nesobotně živo, aneb se konal Den otevřených dveří: hrnula se do nich spousta lidí pestře letně oblečených, nebo spíš v tom horku svlečených, a mezi dospělými bylo taky dost dětí.

Davide, netlač se, řekla nahlas jedna paní, asi maminka, rozcuchanému klukovi. Davide, dávej pozor, kam šlapeš, ta spodní noha byla moje, zvýšila hlas, a pak už zakřičela, až se lidi kolem rozhlíželi: Davide, ty darebáku, ještě jednou a jdeme domů!

V tu ránu jsem si vzpomněla, že mám na rozhlasovém stole knihu Darebák David. Vydal ji BBart, přeložila Gisela Kubrichtová a pěkně darebácky ilustroval Tony Ross. Příběhy Darebáka Davida napsala Francesca Simonová, Američanka, která žije v Londýně a chtěla bych vidět jejího synáčka Jošuu, nebo radši ne.

Darebák David totiž zásadně neposlouchá rodiče, učitele, nikoho; dělá všem naschvály a vymýšlí si spoustu lumpáren. Tváří se jako hrdina, ale ve skutečnosti se třese i před injekcí a daleko radši než spaní v přírodě pod stanem má svou pohodlnou postel.
Darebák David má mladšího brášku - vzorného Vítka.

Ti dva se nesnášejí, což platí taky o Davidových spolužácích. Paní spisovatelka jim dala přiléhavá jména, jsou to: Náladová Nela,Drsňák Dan, Šikovná Šárka, Zakyslá Zuzka, Líná Linda, Kňoura Kubík, Honza Hltoun, Martin Mátoha, Bojácný Bolek a tak dále.

Knížka končí hrůzyplnou oslavou narozenin Darebáka Davida. Pro dnešek se loučím seznamem dárků, který David odevzdal předem rodičům. Stálo tam: SuperSlejvák 2000, nejlepší stříkací pistole všech dob, gameboy, hodně slizu, meziplanetární gorilí samurajové, smrduté pumy, krysy na mazlení, pískací polštář, dvacetipětirychlostní kolo, peníze.

Co myslíte, jak to dopadlo? Čtěte Darebáka Davida, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video