Přečtěte si knížku Co by sis přál

26. prosinec 2014

Knížku plnou jazykových hříček vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

V dávných dobách, ještě když jsem nebyla záložka, nýbrž malá záložtička, kdy se lední hokej hrával v zimě, protože voda zmrzla na led, sníh nenastřelovala děla, nýbrž padal z nebe, kdežto fotbal se hrál od jara do podzimu. Knížky vycházely ponejvíce do poloviny prosince, aby stihly dorazit na pulty knihkupectví ještě v předvánoční době.

Dnes jedou tiskárny celoročně, včetně těch v Havlíčkově Brodě, které pro nakladatelství Albatros vyrobily výbor z díla všestranného umělce Jiřího Koláře. Od jeho smrti uplynulo koncem září sto let. Knížka s ilustracemi Davida Böhma se jmenuje Co by sis přál; sestavil ji Petr Šrámek.

Jiří Kolář si s jazykem českým hraje jako mistr žongléř se žonglovacími míčky. Například: Přišel k nám študý chudenttabaje nemákuv rozpláštěném trháku. Študám vás, pane vítáku! Uchlebte si našeho kroja. Náš štěk zapesal, až cupama zanohal. Študý chudent pelášil přes hrachovo kmotřiště, div si lámy nepřenohal.

Takových hříček, co je budete chtít napodobit, popřípadě vyluštit, je v knížce Jiřího Koláře Co by sis přál mnohem víc. Někdy stačí dobře pozorovat, co se děje kolem vás – zde je příklad: „V letadle seděl vedle mě mladší muž s knírem jako dobře vypečeným rohlíkem a s očima zabořenýma do sportovního časopisu, div se do něj neprobořil. Občas zavrtal prst tak hluboko do nosu, že mu určitě šimralona mozku a chtěl to dostat ven…“

Pro dnešek i pro letošní rok se s vámi rozloučím poznámkou, kterou Jiří Kolář napsal o hovorové řeči. „Hovorová řeč se liší od řeči básníka asi jako pramen od vodovodu. Pořád teče voda. Řeč je ale pramenem jaksi čistým, zatímco vodovod mohu pustit, kdy chci. Mohu pít, kdy se mi zachce nebo kdy musím. Pramen teče neustále a lze k němu přistoupit kdykoliv; může k němu přistoupit kdokoliv, aniž by musel cokoliv udělat. U básníka je tomu naopak. Musí otočit nějakým kohoutkem; někdo či něco v něm otočí nějakým kohoutkem…“

Na shledanou příště se těší vaše knižní záložka. Nevím, co si teď přejete vy, ale já se jdu ještě chvíli prohánět knížkou Jiřího Koláře Co by sis přál.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video