Přečtěte si knížku Atlas strašidel

20. březen 2015

Atlas plný strašidel vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka, a jdu rovnou k věci, neboli k těm dvěma knížkám, které jsem pro vás připravila.

Musím vám sdělit, že v nakladatelství Albatros si docela hezky vymýšlejí: jejich novinka se jmenuje Atlas strašidel. Napsala Daniela Krolupperová, ilustrovala Eva Sýkorová - Pekárková a já si ty dvě autorky představuju, jak se strachy pajtlují, aby si na ně některá ta odhalená příšerka ve tmě nepočíhala. Možná se taky trochu hihňaly – a hned vám vysvětlím, proč.

Atlas strašidel má dlouhý název: jmenuje se správně Atlas výskytu domácích strašidel v Čechách, na Moravě a ve Slezsku pro odbornou, širokou i dlouhou veřejnost. Nezapomněli na bystrozraké? Napadá mě, ale to už se dozvídám, že vědci přes strašidla se jmenují strašidlozpytci. A že nebýt různě nehodných lidí, nebyla by ani strašidla.

Paní spisovatelka Krolupperová napsala: „Jak se tak lidé vyvíjeli od opičích doupat k mobilům, ukázalo se bohužel, že trpí celou řadou dalších povahových vad, chyb a nedostatků. Bývají zlí, sobečtí, hrabiví, lakotní, chamtiví, hamižní, nepřejícní, nespravedliví, zákeřní, krutí, nemilosrdní, podlí a záludní. Spravedlnost se na to už nemohla koukat, a tak vzniklo… no co asi? Peklo, samozřejmě.

Abych vás trochu uklidnila, ocitují tři ze sedmi oblíbených omylů o strašidlech: Strašidla nejsou ani líná, ani nepořádná, a víte, z čeho mají strach?Strašidla mají strach z rychlých aut, moderních rychlovlaků (z Pendolina například ) a z letadel. Atlas strašidel se dělí na dvě zásadní části: ta první se jmenuje Strašidla pro bojsy, a ta druhá, kdo to ví? No přece Strašidla pro nebojsy.

Dál to beru letem světem: Vrzníček je vysoký jako tátův palec, Sebemil je skřítek zrcadlový, Knihomol bydlí nahoře v knihovně a požírá knihy, lump jeden. Zajímá vás, co dělá skřítek smůlonoš zvaný Strup, jak to vypadá doma u permoníka, kdo bydlí v domě za devaterými horami, jestli je vodnička Tonička hezká a čím se zabývá Podvratník?

Čtěte Atlas strašidel, tam to všecko je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video