Přečtěte si knížku Abeceda z měst

20. březen 2015

Krásnou knížku o cestování vám přináší knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka, a jdu rovnou k věci, neboli k těm dvěma knížkám, které jsem pro vás připravila.

Vyprávěl mi nedávno jeden kluk, Viktor se jmenuje, že dostal k 12. narozeninám cestovního průvodce Londýnem. Honem ho otevřel, doufaje, že konečně uvidí mě, tj. knižní záložku, ale uvnitř byl vložený příslib týdenního výletu do hlavního města Velké Británie a malý skicář.

Viktor pak odletěl do Londýna s tatínkem a mamince slíbil, že do skicáře nakreslí, co nejzajímavějšího v Londýně uvidí. Vzpomínám na tenhle příběh nad novou knížkou z nakladatelství Albatros. Autorská kniha Jana Laštovičky (je autorem jak textu, tak obrázků) se jmenuje Abeceda z měst a je to ideální případ splněného slibu pro Viktorovu maminku.

„Napadlo mě vyrobit si takového průvodce, „ říká Jan Laštovička, „který by vždy na jednom listu papíru představil nějaké zajímavé místo.“Pan autor si svůj úkol zkomplikoval: rozhodl se, že bude kreslit jen města, která sám navštívil a seřadí je pěkně podle abecedy; jak jinak taky, když se knížka jmenuje Abeceda z měst.

První město je druhé největší v Belgii, leží asi tisíc kilometrů od Prahy a tenhle námořní velkopřístav, který se stále rozšiřuje, se jmenuje Antverpy. Moc se mi líbí socha obra, co stojí před středověkou pevností. Následují Benátky, město na několika ostrovech, které najdete …víte kde? V benátské laguně přeci! Zatímco největší švýcarské město Curych se rozkládá na břehu… no přece na břehu Curyšského jezera!

Hlavní město Indie se jmenuje Dillí a představte si, že tam žije skoro 17 milionů lidí, to je víc, než v celé České republice. V tomhle megaměstě jdete klidně po ulici, koušete banán a najednou vám ho někdo vyrve z ruky. Ten zloděj je nejčastěji opice. Ulice je plná troubících aut, a všechna ta auta se uctivě vyhýbají krávě, která usedla k odpočinku. Kráva je totiž v Indii posvátné zvíře.

Byla jsem zvědavá, jak Jan Laštovička vyřeší město na X. Vybral si český Xaverov, vesnici s padesáti obyvateli a náměstím Nebeského klidu. Čestný záložkový!

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video