Prarodiče, hlavně mějte nadhled!

Dva významní čeští psychologové Zdeněk Matějček a Zdeněk Dytrych rozdělují prarodiče do šesti skupin. Poznáváte v některé z nich své babičky a dědečky?

První skupinu tvoří prarodiče tzv. vládci rodin (jsou autoritativní, očekávají respekt v rodině a málo přihlížejí k přání ostatních členů rodiny). Další skupinou jsou tzv. protektoři (jejich životním snem a cílem se stala starost o vnoučata – dokonce rozhodují s kým a jak si budou děti hrát), do třetí skupiny patří prarodiče tzv. obětavci (ti jsou ochotni pro svoje vnoučata udělat cokoli - a také za to očekávají uznání). Čtvrtá skupina jsou prarodiče žijící nový život (prarodiče, jímž se příchodem vnoučat nikterak nezmění styl života, např. podnikatelé), v páté skupině najdeme tzv. opuštěné prarodiče (ty, o které děti a vnoučata nikterak nestojí). Poslední šestá skupina jsou ti ostatní - ti, kteří by se nedokázali zařadit ani do jedné z vyjmenovaných skupin (většinou jde o prarodiče, kteří berou život a s ním spojené konflikty a krize za jeho součást a mají se svými dětmi a vnoučaty zdravý vztah se zdravě nastavenými hranicemi).

Milí prarodiče, ať patříte do jakékoli z vyjmenovaných skupin, mějte podle psycholožky Ireny Švábové, která byla hostem pondělního Atria, zdravý nadhled na svoje děti a vnoučata a hlavně jejich vzájemné vztahy a výchovu. Pokud toužíte po ideálním vztahu se svým vnoučetem, mějte na paměti tři základní body:

  1. Nastavení hranic
  2. Řád
  3. Důslednost

"Ruce prarodičů jsou jako konejšivé pohlazení oblíbené přikrývky. Obklopují nás a zahřívají na duši i na srdci - a při tom nás chrání před zimou a ostrými hranami světa." - Hanoch McCarty

Spustit audio