Práce policejních potápěčů je napínavá i náročná

23. září 2013

Hostem pondělního Klubu Rádia Junior byl policejní potápěč Daniel Mašín. Je členem poříčního oddělení a spolu se svými kolegy pracuje nejen na Vltavě, ale i v přilehlých vodních nádržích a dalších tocích.

Policejní potápěči mají nejen speciální výcvik, ale i speciální úkoly. Nejčastěji hledají ve vodě předměty, které tam hodili pachatelé – třeba pistole, nože nebo nábojnice. Najít je na dně ale není vůbec jednoduché. Vltava je dost kalná a běžně je v ní vidět tak na půl metru. Potápěči proto předměty hledají často hlavně po hmatu, téměř ve tmě. Danielu Mašínovi se tak jednou stalo, že hlavou narazil na hledaný trezor. Potápěči také běžně potkávají pod hladinou ryby a takový dvoumetrový sumec umí potápěče pořádně vylekat.

Policejní potápěči také pomáhají při záchraně tonoucích nebo při pátrání po tělech lidí, kteří se utopili. To je práce zvlášť namáhavá a smutná, ale velmi potřebná. Potápěči při své práci využívají také moderní techniku, třeba miniponorku s kamerou nebo různé jeřáby a zvedáky. Občas pátrají i po historických památkách. Daniel Mašín byl například jedním z těch, kdo objevili základy historického Juditina mostu. Několik set let staré dřevěné trámy museli vyzvedávat velmi opatrně.

A co myslíte, jak vypadá dno řeky Vltavy v Praze? Kdo z vás by čekal podvodní džungli plnou balvanů a bujné vegetace, ten by se spletl. Vltava má totiž dno upravené kvůli říční dopravě a tak je hladké s kameny velkými jako pěst, pokrytými jemným kalem nebo pískem.

autor: jht
Spustit audio