Polské Vánoce začínají vlastně už před Vánocemi

19. prosinec 2014

Poláci jsou naši severní sousedé. Často si myslíme, že jim rozumíme, ale je až komické, jak se můžeme mýlit. Hodně polských slov totiž zní stejně jako v češtině, ale přitom znamenají něco úplně jiného.

Poláci jsou naši severní sousedé. Často si myslíme, že jim rozumíme, ale je až komické, jak se můžeme mýlit. Hodně polských slov totiž zní stejně jako v v češtině, ale přitom znamenají něco úplně jiného.

Schválně, kam byste zamířili, kdyby vás Polák poslal do sklepa? Chybu neudělá jedině ten, kdo se vydá do obchodu.

Na druhou stranu si s Poláky v mnohém rozumíme. I Vánoce se tam slaví podobně jako u nás. Jen jsou trochu víc duchovní a také delší než ty naše.

Představte si totiž, že polské Vánoce začínají vlastně už před Vánocemi. Poláci, mnohem víc než my, dodržují různé lidové tradice. Krájíte na štědrý den jablíčka, pouštíte lodičky ze svíček nebo lijete olovo? Poláci se do těchto zvyků pouští už na konci listopadu na svátek svatého Ondřeje.

Koledníci v Polsku

O Štědrém večeru se dává pod ubrus trocha sena, aby se dařilo v hospodářství. A lidé u stolu taky lámou velkou oplatku na menší kusy a o svůj kousek se ještě každý rozdělí s ostatními. Je to symbol sounáležitosti a přátelství.

Štědrovečerní večeře má 12 chodů. Nesmí chybět houbová polévka, kapr v aspiku, kompot – to je vlastně sušené ovoce zalité horkou vodou, a pak ještě pokrm z máku, protože mák je symbol dostatku.

A kdo nosí v Polsku dětem dárky? Ve velké části země je to svatý Mikuláš, v nejjižnější části Polska je to Ježíšek a na severu, v Kašubech, nosí dárky hvězdička.

Polská štědrovečerní večeře
Spustit audio

Pusť si video